Ελιά: Ρεκόρ παραγωγής για την Καλαμών – Κινδυνεύει όμως να μείνει στα δέντρα

Ελιά: Ρεκόρ παραγωγής για την Καλαμών – Κινδυνεύει όμως να μείνει στα δέντρα

Ποια είναι τα δεδομένα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου (2022/23)

Τον κίνδυνο μέρος της ηρτημένης σοδειάς επιτραπέζιας ελιάς τελικά να παραμείνει ασυγκόμιστη στα δέντρα λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών επαναλαμβάνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), εκτιμώντας ωστόσο ότι η φετινή παραγωγή θα καλύψει τόσο τις εξαγωγικές όσο και τις εγχώριες ανάγκες της χώρας.

Μάλιστα, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης της αγοράς της ποικιλίας Καλαμών και των φυσικών μαύρων ελιών της ποικιλίας Κονσερβολιά. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές Π.Ε. της Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αρκαδίας, η παραγωγή των οποίων ξεπερνά το 90% της παραγωγής της χώρας των ως άνω ποικιλιών, ως επίσης και εκπρόσωποι του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα του κλάδου.

Ρεκόρ παραγωγής της Καλαμών

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, όμως εκτιμάται ότι ποσότητα της ηρτημένης παραγωγής δεν θα συγκομιστεί, θα παραμείνει στα ελαιόδεντρα λόγω του «διαχρονικά» άλυτου προβλήματος της έλλειψης εργατών γης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας Καλαμών κυμαίνεται στους 130.000-140.000 τόνους, ρεκόρ παραγωγής, με μέσο «στήσιμο» τους 240-280 καρπούς ανά κιλό. Η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική όσον αφορά στον χρωματισμό, στην υφή και στην απουσία προσβολών από ασθένειες και εχθρούς.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι, σημαντικό μέρος της παραγωγής είναι μικρού μεγέθους, μη εμπορεύσιμου για επιτραπέζια χρήση εξαιτίας της υπερπαραγωγής, βοηθούσης και της ξηρασίας η οποία επικράτησε τους τελευταίους μήνες.

Τις μη εμπορεύσιμες κατηγορίες μεγέθους του ελαιόκαρπου (38Ο+ καρποί ανά κιλό), όπως τονίζει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, οι παραγωγοί δεν πρέπει να τις αποθηκεύσουν, αλλά να τις οδηγήσουν στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου, η τιμή του οποίου είναι υψηλότερη από προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους.

Η Κονσερβολιά

Όσον αφορά στις φυσικές μαύρες ελιές της ποικιλίας Κονσερβολιά εκτιμάται ότι, η ηρτημένη εσοδεία μετά την συλλογή του πράσινου ελαιόκαρπου, κυμαίνεται στους 40.000 τόνους, με μέσο «στήσιμο 160 καρπούς ανά κιλό. Εκτιμάται ότι, το 60% της ηρτημένης εσοδείας θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση και το υπόλοιπο στην ελαιοποίηση για παραγωγή ελαιολάδου.

Πάντως η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ θεωρεί «ύποπτα τα δημοσιεύματα που βάλουν εναντίον της απόφασης Γεωργαντά ως αιτία για την ελαιοποίηση των μη εμπορεύσιμων μεγεθών του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών», εκτιμώντας ότι η φετινή παραγωγή θα καλύψει τις εξαγωγικές και άλλες ανάγκες της χώρας, ενώ η απόφαση Γεωργαντά, την οποία «στηρίζει ανεπιφύλακτα η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, έχει θωρακίσει και εξασφαλίσει τις ελληνικές εξαγωγές της ποικιλίας Καλαμών και τελικά την ζήτηση του προϊόντος από τα «χέρια» των ελαιοπαραγωγών».

ΠΗΓΗ: in.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ