Ενισχύσεις-Ηλεία: Πώς θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες

Ενισχύσεις-Ηλεία: Πώς θα αποζημιωθούν οι πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες

Συμπεριλαμβάνονται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Την χορήγηση προκαταβολής ύψους 13,4 εκατ. ευρώ για τις πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες και αφορά σε 440.563 ελιές και 11.678 λοιπά δέντρα, προβλέπουν νέες ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πληρωμή αυτή πραγματοποιείται την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 από τον ΕΛΓΑ, ενώ η δεύτερη φάση των πληρωμών αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Η νέα προκαταβολή αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά τακτοποίησαν αυτή την εκκρεμότητα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης χορήγησης προκαταβολής, τα νομικά πρόσωπα, καθώς και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Από το παραπάνω ποσό των 13,4 εκατ. ευρώ θα δοθεί το ποσό των 4,2 εκατ. ευρώ σε 358 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και νομικά πρόσωπα και τα 9,2 εκατ. ευρώ προς 1.949 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας.

Επισημαίνεται ότι η προκαταβολή ισούται με το 50% του τελικού ποσοστού δικαιούμενης επιχορήγησης, το οποίο έχει καθοριστεί σε 70% της τελικής εκτίμησης της ζημιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στο ήμισυ αυτού για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το 2020.

Η δεύτερη,  φάση πληρωμής θα πραγματοποιηθεί άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες με το συνολικό ποσό (και των δύο φάσεων πληρωμών) να ανέρχεται σε 33,7 εκατ. ευρώ και αφορά 3.770 παραγωγούς (1.821 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 1.949 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

Το ποσό της προκαταβολής ανέρχεται σε 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2 και 16,8 ευρώ. Αν, λοιπόν, ληφθεί υπόψη και η πρώτη φάση χορήγησης προκαταβολής που ολοκληρώθηκε την περασμένη άνοιξη, το σύνολο της προκαταβολής ανέρχεται σε 33,7 εκατ. ευρώ και αφορά 3.770 παραγωγούς (1.821 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και νομικά πρόσωπα και 1.949 μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

ΠΗΓΗ: in.gr

COPY/PASTE ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ