Ελαιόλαδο: «Χρυσή» χρονιά με τιμές ρεκόρ δεκαετιών

Ελαιόλαδο: «Χρυσή» χρονιά με τιμές ρεκόρ δεκαετιών

Έντονο εμπορικό ενδιαφέρον από Ισπανία και Ιταλία

Μια χρυσή χρονιά διανύει το ελληνικό ελαιόλαδο φέτος, με τιμές που αγγίζουν ρεκόρ δεκαετιών και με τις πιο αισιόδοξες φωνές να κάνουν λόγο για τιμές που ενδέχεται να αγγίξουν και τα 6 ευρώ/κιλό.

Ήδη, αυτές τις ημέρες οι τιμές άρχισαν πάλι να παίρνουν την ανοδική πορεία τους μετά την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις ημέρες των γιορτών, όπου η μέση τιμή του ελαιολάδου έφτασε στα 4,80 ευρώ/κιλό. Όμως, ήδη οι πρώτες εμπορικές πράξεις που κλείστηκαν την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 σε όλη την ελληνική επικράτεια κυμάνθηκαν από 5 έως 5,20 ευρώ.

Πάντως, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για εκτόξευση της τιμής του ελληνικού ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα ακόμα και πάνω από τα 6 ευρώ. Μάλιστα, όπως  χαρακτηριστικά λένει είναι τέτοια η δυναμική αυτής της ελαιοκομικής χρονιάς, που οι τιμές της φετινής σεζόν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 1991, που η τότε Ελαιουργική είχε ανακοινώσει την περιβόητη τιμή των 1.360 δραχμών.

Ισπανική και ιταλική «πολιορκία»

Με την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου να φτάνει τη φετινή σεζόν τους 300.000 τόνους, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σοδειά, Ισπανοί και Ιταλοί δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον τους να εισάγουν τον «πράσινο χρυσό».

«Οι μεγάλοι παίκτες όπως είναι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολιορκούν την χώρα μας και ειδικά το νησί της Κρήτης για να κάνει εμπορικές πράξεις όσο αφορά την εισαγωγή ελαιολάδου», μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Η Ιταλία αναμένεται να παράξει φέτος περίπου 200.000 τόνους ελαιόλαδο, μια χώρα, οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται από περίπου 300.000 τόνους.

Αντίστοιχα, η Ισπανία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγικός παίχτης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, έχει «καθίσει» επίσημα κάτω από τους 760.000 τόνους ελαιόλαδου τη φετινή της παραγωγή, την στιγμή μάλιστα, που η χώρα αυτή παρήγαγε από 1,5 έως 2 εκατ. τόνους ελαιόλαδο.

«Η μειωμένη παραγωγή των δύο αυτών χωρών της τάξεως του 55 με 60% έχει οδηγήσει στο τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο», σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης. 

Μία καλή …βεντέμα

«Έχουμε μία καλή βεντέμα σε όλη την χώρα από την Καβάλα και μέχρι και την Κρήτη», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η ελαιοσυλλογή στην Κρήτη αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 70%, με το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου να έχει συγκομίσει το 90%, στο νότιο μέρος της Μεσσαράς η ελαιοσυλλογή βρίσκεται στο 50%.

Πάντως, ο κ. Χιλετζάκης κάνει λόγο για μία πολύ καλή χρονιά για το νησί, η οποία θα αποφέρει πάνω από 100 με 120 χιλιάδες τόνους και περίπου μισό δισ. ευρώ στα χέρια των ελαιοπαραγωγών του νησιού: «Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού φτάνουν στο 60%, είναι ετεροεπαγγελματίες και είναι ένα έξτρα καλό εισόδημα που το έχουμε ανάγκη όλοι μας», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: in.gr

COPY/PASTE ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ