Ηλεία: «Χάθηκε» η πρώιμη παραγωγή καρπουζιού – Σε απόγνωση οι αγρότες

Ηλεία: «Χάθηκε» η πρώιμη παραγωγή καρπουζιού – Σε απόγνωση οι αγρότες

Πολλοί αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς πραγματικές αποζημιώσεις

Ολοκληρωτική καταστροφή στο πρώιμο καρπούζι της Ηλείας, που φτάνει ακόμα και στο 100%, αλλά και μεγάλες ζημιές σε άλλες καλλιέργειες, άφησε πίσω της η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην περιοχή.

Εκατοντάδες αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, μιας και όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που περιόδευσε σε περιοχές που χτυπήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση «οι καταγραφές μπορεί να ξεκίνησαν μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο, ο τρόπος λειτουργίας του ΕΛΓΑ, δεν αφήνει περιθώρια για πλήρεις αποζημιώσεις».

Σε Δουνέικα, Καρδαμά και Παλούκι, η καταστροφή, ειδικά στο πρώιμο καρπούζι φτάνει το 100% της καλλιέργειας, ενώ πολύ μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί η πατάτα και οι ελιές, ενώ σε Δάφνη και Χάβαρη, όπου εκτός από τις παραπάνω καλλιέργειες μεγάλα ποσοστά ζημιών έχουν καταγραφεί σε σταφίδα, ελιές, αμπέλια και κηπευτικά.

Ειδικά για το καρπούζι, που τα έξοδα καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλα ανά στρέμμα και μέσα σε λίγες μέρες θα ξεκινούσε η φετινή συγκομιδή, δεν προβλέπεται συνολική η αποζημίωση για κανέναν παραγωγό.

«Αυτό σημαίνει καταστροφή για φέτος» κατήγγειλαν παραγωγοί, αφού πλέον δεν υφίσταται καλλιέργεια, ενώ αυτή δεν μπορεί να αναπληρωθεί άμεσα.

Προβλήματα σε πατάτα, ελιά, εσπεριδοειδή, σταφίδα

Αντίστοιχα πολύ σοβαρά είναι τα προβλήματα στην πατάτα, όπου το κόστος των εξόδων παραγωγής, είναι επίσης υπέρογκο και οι ζημιές μεγάλες, ενώ στις ελιές και τα εσπεριδοειδή απαιτούνται αποζημιώσεις με βάση την καταστροφή που έγινε.

Τα παραπάνω, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, έρχεται να συμπληρώσει η κατάσταση με τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, που χτυπήθηκε από το χαλάζι, ενώ «συνεχίζει να πληρώνεται για τους παραγωγούς στις εξευτελιστικές τιμές των 0,50-0,60 ευρώ το κιλό, όταν τα έξοδά της ανέρχονται στο 1,40 ευρώ το κιλό». Μάλιστα, για το συγκεκριμένο προϊόν, επισημάνθηκε ότι τα «ψίχουλα» των 50 ευρώ ανά στρέμμα που αναφέρει η κυβέρνηση ως αποζημίωση για την κατάσταση με την τιμή, δεν επαρκούν να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα, την ίδια ώρα που δεν καταβλήθηκαν ακόμα, ούτε οι συνδεδεμένες ενισχύσεις.

«Απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών για όλα τα προϊόντα. Ειδικά για το καρπούζι, τώρα, να δοθεί προκαταβολή για τα έξοδα καλλιέργειας που αγγίζουν τα 0,20-0,25 ευρώ το κιλό και είχαν ως σήμερα οι συνάδελφοί μας, καθώς χάθηκε η πρώιμη παραγωγή και τα αυτά έχουν πληρωθεί», ανέφερε ο Θανάσης Βομπίρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

ΠΗΓΗ: in.gr

COPY/PASTE ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ