Vodafone: Αλλαγές και 11.000 απολύσεις στον όμιλο – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Vodafone: Αλλαγές και 11.000 απολύσεις στον όμιλο – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Το νέο στρατηγικό πλάνο της Vodafone που περιλαμβάνει την απλοποίηση της λειτουργίας του ομίλου με την κατάργηση περίπου 11.000 θέσεων εργασίας.

Το νέο στρατηγικό πλάνο της Vodafone που περιλαμβάνει την απλοποίηση της λειτουργίας του ομίλου με την κατάργηση περίπου 11.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία παρουσίασε η CEO του ομίλου, Margherita Della Valle κατά τη σημερινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οικονομικού έτους 2022/2023 που έληξε τον Μάρτιο.

«Οι επιδόσεις μας δεν ήταν αρκετά καλές», είπε η Della Valle που ανέλαβε επίσημα την θέση της τον προηγούμενο μήνα και σημείωσε πως οι προτεραιότητες του νέου στρατηγικού πλάνου είναι οι πελάτες, η απλοποίηση των διαδικασιών του ομίλου και η ανάπτυξη. «Θα απλοποιήσουμε τον οργανισμό μας, μειώνοντας την πολυπλοκότητα για να ανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας», ανέφερε. 

Στο νέο πλάνο περιλαμβάνεται και η μείωση του προσωπικού του ομίλου κατά 11.000 άτομα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών στην ιστορία του ομίλου που σήμερα απασχολεί περίπου 100.000 άτομα. Οι περικοπές του εξωτερικού έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς έχει μειώσει το προσωπικό κατά 1.000 άτομα στην Ιταλία, ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν πως ετοιμάζονται περίπου 1.300 απολύσεις στη Γερμανία. 

Δεν επηρεάζεται η Ελλάδα 

Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως είναι απολύτως σαφές πως η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις αγορές που θα επηρεαστούν από το νέο πλάνο. Σχολιάζουν πως οι αλλαγές που ανακοίνωσε η CEO του ομίλου και δη οι μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, σε βάθος τριετίας, δεν αφορούν την Ελλάδα, η οποία έχει καλές επιδόσεις, ενώ σε επίπεδο ανθρώπων προσθέτει διαρκώς νέους εργαζομένους και ειδικότητες σε τομείς αιχμής, όπως είναι τα δίκτυα και το ΙΤ, όπου ήδη προβλέπονται άλλες τουλάχιστον 50 νέες θέσεις εργασίας.

«Το βασικό μήνυμα που έρχεται από τη νέα CEO του ομίλου και η πρόθεση σε επίπεδο Ομίλου να πραγματοποιηθεί μια νέα αρχή, με φρέσκιες ιδέες και στρατηγικές που θα επιτρέψουν στην εταιρία να επανέλθει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πως η νέα αρχή εμπεριέχει και την πολύ θετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η λήψη αποφάσεων και ο καθορισμός των εμπορικών στρατηγικών και προϊόντων να υλοποιείται εκεί που είναι πιο εύλογο, δηλαδή στις ίδιες τις αγορές και όχι κεντρικοποιημένα στον όμιλο. 

«Αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις προσωπικού σε επίπεδο ομίλου εφόσον δεν χρειάζονται ομιλικές δομές για αποφάσεις που θα καθορίζονται σε κάθε χώρα. Επίσης, μια νέα αρχή, για κάποιες μεγάλες αγορές, υποδηλώνει την μεταβολή στρατηγικών ή ενοποίηση δομών που έχουν προέλθει από εξαγορές ή συγχωνεύσεις, και αυτό εξηγεί και τις αλλαγές και μειώσεις σε αυτές τις χώρες», αναφέρουν ακόμη.

Οι επιδόσεις στην Ελλάδα 

Στην Ελλάδα τα έσοδα του ομίλου κατά το σύνολο της χρήσης έφτασαν τα 964 εκατ. ευρώ, έναντι 925 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρονιά, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDAaL διαμορφώθηκαν στα 252 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα από υπηρεσίες το τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης 2022/2023 διαμορφώθηκαν στα 217 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,3% σε σχέση με τα 208 εκατ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς. Η απόδοση αυτή είναι από τις καλύτερες του ομίλου, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν με βασικούς μοχλούς τα ψηλότερα έσοδα από τις υπηρεσίες roaming, αλλά και την προσθήκη 138.000 πελατών με συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας κατά τη διάρκεια του έτους. 

Συγκεκριμένα, η Vodafone στην Ελλάδα έκλεισε το έτος με περίπου 4,27 εκατομμύρια πελάτες κινητής, όταν στο τέλος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης είχε περίπου 4,25 εκατ. πελάτες. Αυτό που άλλαξε ήταν η μεταφορά από την καρτοκινητή στα συμβόλαια καθώς η αναλογία των συμβολαίων στην συνδρομητική της βάση διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα στο 42,4% από 39,3% που ήταν ένα χρόνο πριν. 

Το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) στην κινητή παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 10 ευρώ, ενώ στα συμβόλαια διαμορφώθηκε στα 17 ευρώ και στην καρτοκινητή στα 4,9 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η χρήση δεδομένων από το κινητό με τη συνολική χρήση να ξεπερνά τα 75.000 ΤΒ το τελευταίο τρίμηνο. 

Τα έσοδα από υπηρεσίες υποστηρίχθηκαν και από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στα οποία συμμετέχει το τμήμα Δημοσίου Τομέα της Vodafone, αλλά και την θετική ανάπτυξη στους εταιρικούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, αν και συνολικά ο αριθμός των πελατών σταθερής (ευρυζωνικές συνδέσεις) μειώθηκε στα τέλη του έτους στους 946.000 από 972.000 που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρήσης. 

Πηγή: Moneyreview.gr

COPY/PASTE OIKONOMIA ΕΙΔΗΣΕΙΣ