Τριάντα διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη Γαλλία, από το Παρίσι στη Μασσαλία και από τη Νάντη έως το Στρασβούργο
«Πορείες πολιτών» γεμάτες «πένθος και οργή» σε διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, που πυροδότησε νύχτες βίαιων ταραχών σε όλη τη χώρα.
Στο Παρίσι, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι σε μια ετήσια διαδήλωση στη μνήμη του Ανταμά Τραορέ, ενός νεαρού άνδρα που πέθανε κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς το 2016. Η συγκέντρωση αυτή είχε απαγορευτεί από τις Αρχές, που επικαλέστηκαν «κινδύνους διατάραξης της δημόσιας τάξης».
Η Άσα Τραορέ, αδερφή του Ανταμά, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας μετά από τον θάνατο του αδελφού της, μίλησε στην Πλατεία Δημοκρατίας μπροστά σε πολλούς βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) και περικυκλωμένη από πολλούς αξιωματικούς δυνάμεων επιβολής του νόμου.
«Κάνουμε πορεία για τη νεολαία, για να καταγγείλουμε την αστυνομική βία. (…) Επιτρέπουνε πορείες των νεοναζί, αλλά δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε πορεία», είπε αναφερόμενη σε μια πορεία εκατοντάδων ακροδεξιών τον περασμένο Μάιο στο Παρίσι, που είχε προκαλέσει διαμάχη επειδή οι Αρχές έδωσαν άδεια για τη διεξαγωγή της.
«Η Γαλλία δεν μπορεί να δίδει ηθικά διδάγματα. Η αστυνομία της είναι ρατσιστική, η αστυνομία της είναι βίαιη», είπε η Άσα Τραορέ, που είχε ανακοινώσει την παρουσία της στην Πλατεία Δημοκρατίας για το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς να καλέσει άμεσα υποστηρικτές της να την ακολουθήσουν, για να μην κατηγορηθεί για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά» και «να μην σεβαστεί τον θάνατο του μικρού μου αδερφού», πρόσθεσε η Τραορέ, κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη σεβασμού» και χαρακτηρίζοντας «πρόσχημα» το επιχείρημα της νομαρχίας να απαγορεύσει τη διαδήλωση.
Λίγο μετά την ομιλία της, οι δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τον κόσμο να διασκορπιστεί, ενώ διαδηλωτές φώναζαν «Δικαιοσύνη για τον Ναέλ», ανέφεραν δημοσιογράφοι στο σημείο. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά.
Ο νομάρχης της Βαλ ντ’ Ουάζ, που πήγε προσωπικά στο δικαστήριο να υπερασπιστεί την απαγόρευση, είχε υποστηρίξει πως δεν έχει αρκετό προσωπικό για να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της κινητοποίησης. «Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν εξαντληθεί», είπε.
«Πένθος και οργή»
Τριάντα ακόμη διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας έγιναν στη χώρα, από το Παρίσι στη Μασσαλία και από τη Νάντη έως το Στρασβούργο. Η προγραμματισμένη πορεία στη Λιλ απαγορεύτηκε.
Στο Στρασβούργο περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου.
Συνολικά, σχεδόν εκατό σωματεία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς είχαν καλέσει σε «πορείες πολιτών», για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν πολιτικές γεμάτες «διακρίσεις» σε βάρος εργατικών συνοικιών.
Αυτές οι οργανώσεις ζητούν «μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αστυνομίας, των τεχνικών επέμβασης και του οπλισμού της».
Το Σάββατο, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που είχε ασκήσει έντονη κριτική στη αντιμετώπιση των ταραχών από την γαλλική αστυνομία.
Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) κάλεσε την Γαλλία να αντιμετωπίσει «τις δομικές και συστημικές αιτίες των φυλετικών διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις Αρχές επιβολής του νόμου».
«Οποιαδήποτε κατηγορία για συστημικό ρατσισμό ή διακρίσεις από τις Αρχές επιβολής του νόμου στη Γαλλία είναι αβάσιμη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Από τις 27 Ιουνίου, περισσότερα από 3.700 άτομα έχουν συλληφθεί σε σχέση με τις ταραχές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.160 ανηλίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε την Παρασκευή ότι σχεδόν 400 άτομα έχουν φυλακιστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ