“Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”: Διήμερο “Τσουνάμι” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

“Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός”: Διήμερο “Τσουνάμι” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Παράσταση μουσικού θεάτρου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας στις 23 & 24 Ιουλίου

Έντεκα νέες παραγωγές φέρνει η τρίτη εβδομάδα του πλούσιου προγράμματος (Ιούλιος – Αύγουστος 2023) του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις εφέτος επικεντρώνονται στο μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές δράσεις και περφόρμανς, χορό και παραστάσεις για παιδιά και εφήβους θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε Λάρισα, Καστοριά, Κοζάνη, Τήνο, Θεσσαλονίκη, Σπάρτη, ‘Αρτα, Αχαΐα, Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία και Κορινθία, από τις 17 έως και τις 23 Ιουλίου 2023.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, στις 17 και 18 Ιουλίου το πρόγραμμα ξεκινά με τις θεατρικές παραστάσεις «Νέα Ζωή», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, «2071», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά στην Καστοριά και «Λιγνίτη Τόπος ή Τι;» σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρδάκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, στην Κοζάνη. Επίσης, η παράσταση χορού «Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινας Χαριτωνίδη θα παρουσιαστεί στον αρχαιολογικό χώρο Ιερού Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στην Τήνο.

Συνεχίζουν στις 20 και 21 Ιουλίου, με τη θεατρική παράσταση «Caerus», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Γιώργου Παπαπαύλου, Ελένης Δαφνή και Αναστασίας Στυλιανίδη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και την παράσταση χορού «Ευρώτας», σε χορογραφία Κατερίνας Σκιαδά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Ακολουθούν η παράσταση μουσικού θεάτρου «Ίσως και να είμαστε αδέρφια τελικά», σε σύλληψη, μουσική και ερμηνεία της Φένιας Παπαδόδημα, στο Γενέσιο της Θεοτόκου (Κόκκινη Εκκλησιά) στο Βουργαρέλι ‘Αρτας και η μουσική εκδήλωση «Ο έρωτας στα χρόνια της κλιματικής», σε σκηνοθεσία και κείμενα Ευά Παπαδάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας στην Αχαΐα στις 22 και 23 Ιουλίου.

Η τρίτη εβδομάδα ολοκληρώνεται στις 23 και 24 Ιουλίου με την εικαστική δράση και περφόρμανς Oh, tranquility! Penetrating the very rock, A cicada’s voice από τον πολιτιστικό οργανισμό Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) στο πρώην Περίπτερο Πικιώνη, νυν «π», στους Δελφούς, την παράσταση μουσικού θεάτρου Τσουνάμι, σε σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και τη γλυπτική ηχητική εγκατάσταση «Πτώση» των Coti K. και Δημήτρη Γεωργακόπουλου στο Κάστρο Ακροκορίνθου στην Κορινθία.

Τσουνάμι – Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

23 & 24 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Αύλειος χώρος,

Παραγωγή: NEXUS PROJECTS

 Κατηγορία: Μουσικό θέατρο

Ώρα Έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 70′

Για τις προκρατήσεις δελτίων εισόδου στα ελληνικά πατήστε ΕΔΩ

For pre-booking in english press HERE

«Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να δουν το χρώμα, τις αποχρώσεις των λέξεων, τη μυστική κίνησή τους, είναι λόγος να μην προσπαθήσουμε να τους ωθήσουμε να τα αισθανθούν όλα αυτά;» — Λευκάδιος Χερν 

Ιαπωνία και Ελλάδα, δυο πολιτισμοί συνομιλούν στο νέο έργο μουσικού θεάτρου με τίτλο Τσουνάμι που παρουσιάζεται σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου. Στις 11 Μαρτίου του 2011, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε ένα γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ. Όταν σημειώθηκαν οι καταστροφές, η ποιήτρια Μαγιαζούμι Μαντόκα διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χαϊκού με τους επιζήσαντες. Συνέλεξε 126 χαϊκού, που ενέπνευσαν το «Τσουνάμι» αυτής της μουσικής παράστασης. Με όχημα τον λόγο, την πρωτότυπη μουσική –που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές– και τον χορό, το έργο προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας.

Συντελεστές

Σενάριο, σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου

Πρωτότυπη μουσική: Σωκράτης Σινόπουλος

Σκηνικά, κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου

Ήχος: Γιάννης Μπαξεβάνης

Montage coloring: Κυρηναίος Παπαδημάτος

Μακενιστικά: Νίκος Διονυσόπουλος

Σχέδια-ιδεογράμματα: Μαρία Γενιτσαρίου

Μεταφράσεις: Χριστίνα Λιναρδάκη

Χορογραφία, ερμηνεία: Ταξιάρχης Βασιλάκος

Ηθοποιός: Νοεμή Βασιλειάδου

Φιλική συμμετοχή: Ρένη Πιττακή, Ιωάννης Μελισσανίδης

Προλογίζει ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης

Μουσικό σύνολο: Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι, έγχορδα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα, τοξωτά)

Πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στην διεύθυνση digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

EVENTS ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ