Σε µία περίοδο έντονης οικονοµικής και εργασιακής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, το 2015, ο Κώστας Βαρώτσος, επένδυσε στο ακαδηµαϊκό του υπόβαθρο ως γεωπόνος αλλά και στην οικογενειακή περιουσία, µε κτήµατα που δηµιούργησε ο παππούς του και στη συνέχεια ο πατέρας του ανέπτυξε σε αυτά βιολογικές καλλιέργειες.
Αποφάσισε να εµπλακεί και ο ίδιος ενεργά στο εγχείρηµα, αξιοποιώντας τη γη που είχε στη διάθεσή του και βρίσκεται στην περιοχή της Αλφειούσας στην επαρχία Ολυµπίας. Το κύριο προϊόν που καλλιεργούσε µεταξύ άλλων αγροτικών αγαθών, ήταν η µαύρη κορινθιακή σταφίδα. «Ο πατέρας µου εκτός από γεωπόνος ήταν από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα, ιδρυτής του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ηλείας κατά τη δεκαετία του ’90. Έτσι σιγά σιγά µπήκα κι εγώ στην κουλτούρα της βιολογικής γεωργίας. Κάποια στιγµή συζητώντας µε δύο φίλους γραφίστες, ονόµατι «Typical Organization», δηλαδή τον Τζόσουα Ολστχέρν και τον Κώστα Βλαχάκη, σκέφτηκα να δηµιουργήσω τη δική µου συσκευασία.
Εµπνευστήκαµε τότε την ονοµασία «Μαυροµάτα», όπως αποκαλούσαν παλιά οι αγρότες τη µαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σε µία περίοδο έντονης επαγγελµατικής ανασφάλειας κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, άρχισα να ασχολούµαι µε το συγκεκριµένο αντικείµενο. Έτσι, αξιοποίησα ένα προϊόν που είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί ο πατέρας µου, παρουσιάζοντας µία ιδιαίτερα προσεγµένη και ποιοτική σταφίδα και σαν περιεχόµενο αλλά και σαν συσκευασία από τους Typical».
Η παραγωγή της «Μαυροµάτας» προκύπτει σήµερα από τα έξι στρέµµατα καλλιέργειας βιολογικής µαύρης κορινθιακής σταφίδας. Εκτός από τη σταφίδα, το Κτήµα Βαρώτσου παράγει και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως είναι η γλυκοπατάτα και το σιτάρι Ζέας.
ΠΗΓΗ: agronews.gr