Ο 78χρονος πρώην προπονητής του Άρη, του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας έφυγε χθές (04/10) από τη ζωή
Ο προπονητής θρύλος που έγραψε χρυσές σελίδες δόξας στο ελληνικό μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό.
Υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο του μπάσκετ και οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες, τον Άρη, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ αλλά και την Εθνική μας ομάδα, δημιουργώντας σχολή στον τρόπο προπόνησης, καθώς ήταν πάντα πρωταγωνιστής στις ομάδες που κοουτσάρισε.
Ένας μύθος για το ελληνικό μπάσκετ αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα, καθώς στην τεράστια καριέρα του κατέκτησε 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και έξι Κύπελλα.
Η «εκτόξευση» με τον Άρη
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο «ξανθός» όπως τον αποκαλούσαν οι Έλληνες φίλαθλοι, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1945 και η πορεία του στο μπάσκετ ήταν αν μη τι άλλο μοναδική.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στον Άρη, τη σεζόν 1978-1979 και την επόμενη χρονιά δούλεψε (για δύο σεζόν) στον Γ.Σ. Λάρισας. Η Θεσσαλονίκη όμως τον… κάλεσε ξανά κοντά της και το 1982 γύρισε στον Άρη, για να γράψει ιστορία.
Η τεράστια ομάδα με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Σούμποντιτς, τον Φιλίππου, τον Ρωμανίδη, τον Γουίλτζερ και άλλους παίκτες κυριάρχησε στο ελληνικό μπάσκετ με συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων.
Παράλληλα οι «κίτρινοι» υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ιωαννίδη εντυπωσίασαν με τις εμφανίσεις τους στο Κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων, χαρίζοντας μυθικές βραδιές στους Έλληνες φιλάθλους.
Η «χρυσή» εποχή στον Ολυμπιακό
Ο Γιάννης Ιωαννίδης πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες στον πάγκο του Άρη, αλλά μετά από οκτώ χρόνια παρουσίας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης «μετακόμισε» στον Πειραιά.
Το καλοκαίρι του 1991 έγινε το μεγάλο «μπαμ», με τον Ολυμπιακό ν’ ανακοινώνει την πρόσληψη του κορυφαίου Έλληνα προπονητή. Μια «χρυσή» εποχή ξεκινούσε για την ομάδα του Πειραιά.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης έμεινε για πέντε χρόνια στους «ερυθρόλευκους» ενώ την επόμενη διετία εργάστηκε στην ΑΕΚ, με την οποία είχε εξαιρετική πορεία.
Ο κορυφαίος προπονητής επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 1999 και έμεινε για μια σεζόν μονάχα στον πάγκο των πειραιωτών.
Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν που εργάστηκε σε σύλλογο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Ιωαννίδης κάθισε σε δύο διαφορετικές περιόδους στον πάγκο της Εθνικής μας ομάδας.
Η πρώτη ήταν την περίοδο 1980-1981 και η δεύτερη το 2002-2003.
Στα χέρια του το ελληνικό μπάσκετ μεγαλούργησε και οι επιτυχίες που είχε στις ομάδες που εργάστηκε έγραψαν ιστορία.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ασχολήθηκε και με την πολιτική, καθώς είχε εκλεγεί και βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ενώ είχε διατελέσει (σε δύο διαφορετικές περιόδους) υφυπουργός αθλητισμού.
Ο «ξανθός» πέθανε σήμερα σε ηλικία 78 ετών, αλλά η ιστορία που έγραψε με την πορτοκαλί μπάλα δεν θα πεθάνει ποτέ.
Η ζωή στην πολιτική
Το 2004, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το μπάσκετ και κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη βουλευτής, όπως και στις επόμενες εκλογές, του 2007, οπότε και ανέλαβε Υφυπουργός Αθλητισμού, έως τον Οκτώβριο του 2009.
Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 τοποθετήθηκε ξανά στη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, ως τον Ιούνιο του 2013.
Ο Γιάννης Ιωαννίδης SOOC
Του έχουν απονεμηθεί πολλές διακρίσεις, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, από νομικά και φυσικά πρόσωπα και πλήθος άλλους φορείς. Ανάμεσα στις διακρίσεις του προεξέχουσα θέση κατέχει η βράβευση του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρει τον τίτλο HOMO HELLENICUS.
Ο τιμητικός αυτός τίτλος απονέμεται σε προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που υπηρέτησαν με το έργο και τη ζωή τους τις Αξίες του Ελληνισμού, καθώς και σε υψηλά πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κρατών, όπως στον Τάσο Παπαδόπουλο, στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον Νικολά Σαρκοζί.