Tα κενά στα δήθεν μέτρα για την οπαδική βία

Tα κενά στα δήθεν μέτρα για την οπαδική βία

Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες μόνο για τη Super League, στα υπόλοιπα αθλήματα οι χούλιγκανς θα μπορούν να σκοτώνονται κανονικά, ενώ θα τοποθετηθούν κάμερες που ούτως ή άλλως υπήρχαν αλλά δεν λειτουργούσαν.

Τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, προκαλώντας απορίες για την όποια “αποτελεσματικότητά” τους. Η εν λόγω κίνηση έρχεται μετά τα επεισόδια στο Ρέντη αλλά και λίγο καιρό μετά τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Και εν πολλοίς αποτελούν κενό γράμμα, για τους παρακάτω λόγους:

Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού δεν έγινε στα πλαίσια διεξαγωγής κάποιου αγώνα της Super League. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα όποια μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποσκοπούν στο να περιορίσουν τη βία εντός γηπέδων ποδοσφαίρου της “μεγάλης κατηγορίας” και δεν αποσκοπούν στην ουσιαστική διάλυση των πυρήνων βίας που ζουν και αναπνέουν μέσα στους οργανωμένους συνδέσμους των οπαδών της χώρας.

Η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη έγινε πριν από διεθνές ποδοσφαιρικό παιχνίδι, εκτός γηπέδου. Όπως και παραπάνω, η κυβέρνηση δεν αποσκοπεί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές ομάδες που με πρόσχημα τον οπαδισμό προβαίνουν σε κακουργήματα, αλλά να πάρει μέτρα για τα μάτια του κόσμου. Στην περίπτωση Κατσούρη, εκατοντάδες χούλιγκαν ήρθαν από την Κροατία, έσπασαν, συγκρούστηκαν και τελικά συνελήφθησαν κατόπιν εορτής, αφού νωρίτερα είχαν διασχίσει ανενόχλητοι ολόκληρη τη χώρα και είχαν οργανωθεί μέσα από διαδικτυακά καλέσματα που υποτίθεται πως παρακολουθεί η Αστυνομία. Στις περιπτώσεις δράσεων αναρχικών η ΕΛΑΣ δείχνει πιο “έτοιμη” και ενήμερη, συγκριτικά δηλαδή με το τι συνέβη στην περίπτωση Κατσούρη και εν γένει της χουλιγκανικής βίας.

Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου έγινε σε “ραντεβού” οπαδών με “αφορμή” αγώνα βόλεϊ. Η εγκληματική επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα εναντίον άνδρα των ΜΑΤ έγινε στον Ρέντη και πάλι σε αγώνα βόλεϊ. Κοινώς, το κλείσιμο των θυρών για δύο μήνες σε αγώνες μόνο της Super League με πιθανή διεύρυνση και σε άλλους αγώνες που αφορούν ευρωπαϊκά παιχνίδια, είναι εντελώς προσχηματική.

-Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας στο σύνολο των γηπέδων της Super League 1 και ταυτόχρονη δυνατότητα ελέγχου τους από τις αρμόδιες αρχές και σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Επίσης προσχηματικό μέτρο.

Τα γήπεδα της Super League υποτίθεται πως έχουν κάμερες από το 2005-6 με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, να δίνει το επίσημο ΟΚ για τοποθέτηση καμερών από το 2007. Η δε κάρτα φιλάθλου είναι υποχρεωτική από το 2016 για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι μεν κάμερες δεν λειτουργούν, το δε σύστημα κάρτας φιλάθλου δεν σημαίνει πως κάποιος που έχει καταδικαστεί για χουλιγκανισμό, αποβάλλεται δια βίου από τα γήπεδα στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας.

Στα παιχνίδια του μπάσκετ, ή σε άλλα σπορ, επίσης μπορούν να υπάρξουν προκλήσεις από τους φιλάθλους και συγκρούσεις με την Αστυνομία, ή μεταξύ τους, πριν ή μετά τον εκάστοτε αγώνα ή στο περιθώριό του.

Επισημαίνεται δε, ότι το μέτρο της απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και της παρουσίας θεατών έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ισχύει και στους αγώνες ποδοσφαίρου του Κυπέλλου Ελλάδος, καθώς και φιλικών αγώνων, εφόσον η γηπεδούχος ομάδα συμμετέχει στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) περιόδου 2023-2024.

Κοινός τόπος των παραπάνω είναι η αναποτελεσματικότητα, η προχειρότητα και η συγκυριακή αντιμετώπιση ενός βαθιά ριζωμένου κοινωνικού φαινομένου. Μην ξεχνάμε πως μόλις πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κλείσιμο των συνδέσμων των οπαδών με λειτουργία μόνο ενός “κεντρικού” και αυστηροποίηση των ελέγχων από πλευράς Αστυνομίας. Πριν λίγες ημέρες στα επεισόδια που έγιναν στον Ρέντη, αποδείχθηκε πως οι χούλιγκαν είχαν μαζί τους κανονικά πολεμοφόδια, χωρίς να έχουν ελεγχθεί από κανέναν.

Τέλος, είναι απορίας άξιον πώς γίνεται η υπεράριθμη ελληνική αστυνομία σε προσωπικό, να μην μπορεί να προβεί σε έναν αποτελεσματικό λειτουργικό σχεδιασμό ώστε να εντοπίσει, να συλλάβει και να απωθήσει δια παντός από τα γήπεδα τους 100-200 από κάθε ομάδα που προβαίνουν σε διαρκή επεισόδια εις βάρος των οικογενειών που πάνε στα γήπεδα και των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα αθλήματα με υγιή τρόπο.

Να πούμε ακόμη πως για σερί μηνών τα γήπεδα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, αλλά ο χουλιγκανισμός δεν εξαρθρώθηκε. Και ούτε πρόκειται να αντιμετωπιστεί με έναν δίμηνο αποκλεισμό “χάδι”.

Θυμίζουμε πως προσφάτως ο κ. Παύλος Μαρινάκης ανέφερε πως τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας “θα είναι κλιμακούμενα” και πως θα “τελειώσουν” οι πρόωρες αποφυλακίσεις για κακουργήματα που αφορούν τον χουλιγκανισμό, με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα. Ισχυρίστηκε δε πως η ΕΛΑΣ δεν προκαλεί επεισόδια “αν δεν γίνονται”, και πως υπάρχουν μόνο “μεμονωμένα περιστατικά” κατάχρησης εξουσίας.

Σημειώνεται πως η Αστυνομία εδώ και καιρό ζητά προσθήκες στην υπάρχουσα νομοθεσία, μεταξύ των οποίων να είναι ιδιώνυμο το αδίκημα για όσους συμμετέχουν σε επεισόδια, οι ποινές για όποιον συλλαμβάνεται περί οπαδικής βίας να αυστηροποιηθούν με την ποινή να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, και να διευρυνθεί η ευθύνη των ΠΑΕ  για πρόκληση επεισοδίων από πλευράς οπαδών της εκάστοτε ομάδας, με τιμωρίες για τους συλλόγους.

Τα αιτήματα αυτά επανήλθαν μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη στα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας. Από πλευράς κυβέρνησης δεν ακούστηκε κάτι περί διεύρυνσης ευθύνης προς τις ΠΑΕ, κατά την τελευταία ενημέρωση (μέχρι την επόμενη).

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΡΘΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ