Γιατί γίνονται γλέντια και “τσιμπούσια” στα νοσοκομεία μας!…

Γιατί γίνονται γλέντια και “τσιμπούσια” στα νοσοκομεία μας!…

Του Σωτήρη Σωτηροπουλου* 

Επειδή έχω ζήσει από μέσα τα Ελληνικά Νοσοκομεία και ως ειδικευόμενος γιατρός (κάνοντας 15 εφημερίες τον μήνα και μάλιστα χωρίς μισθό και φαγητό) και ως έμμισθος ειδικευμένος  αλλά και ως Πρόεδρος (Διοικητή τον λένε τώρα) μεγάλου Νοσοκομείου του Πειραιά (και βεβαίως άμισθος, διορισμένος ως “ευυπόληπτος πολίτης”) και με αφορμή το συμβάν στο Νοσοκομείο “ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ”, που αποτυπώνεται εύγλωττα στην κάτω φωτογραφία, θέλω να πω και γω την γνώμη μου:

1. Παρότι αφορά την δεκαετία του 1970-  1980 που ήταν πολύ χειρότερη από την σημερινή (από πλευράς συνθηκών παροχής περίθαλψης, έλλειψης προσωπικού και επιστημονικών μέσων θεραπείας) τα ίδια ακριβώς συνέβαιναν και τότε και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό!….

2. Για όποιον δεν ξέρει τι περνάει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό  προσωπικό αυτές τις εορταστικές μέρες δεν πρέπει να εκφέρει “ελαφρά τη καρδία” γνώμη και να καταδικάζει ένα γλέντι που γίνεται τις μεγάλες γιορτές Χριστούγεννα , Πρωτοχρονιά και Πάσχα.

3. Είναι φοβερά μεγάλη η πίεση από τα πολλά επείγοντα περιστατικά, είναι τόσο λιγότερο το προσωπικό λόγω αδειών των εορτών, είναι τόσο μεγάλη η συρροή κυρίως ηλικιωμένων συνανθρώπων μας που έρχονται και τους “παρκάρουν” τα παιδιά τους στα Εξωτερικά Ιατρεία για να μη χάσουν τις διακοπές τους κλπ κλπ, ώστε κάποιες στιγμές θέλουν και εκείνοι οι εργαζόμενοι  που περνάνε αυτή την πιεστική φάση μέσα στις γιορτές, να “ξεσκάσουν” λίγο  και να εκτονωθούν. 

4. Γι’αυτό αυθόρμητα τις ελάχιστες ώρες όταν  υπάρχει λίγη ησυχία, παραγγέλνουν κάτι από κοντινά μαγαζιά και αρχίζει ένα ξέφρενο γλέντι  εκτόνωσης που μπορεί να ξεπερνάει και τα όρια…. Ίσως όταν χρησιμοποιούνται και ποτά να “απελευθερώνονται και οι εγγεφαλικές νευράδες” και να γίνονται και μικροέκτροπα….

5. Πολλές φορές συμμετέχουν στο γλέντι και το “τσιμπούσι” και ασθενείς και συγγενείς των ασθενών…., μέχρι που έρχεται το επόμενο βαρύ περιστατικό ή ο μεθυσμένος ή ο απαιτητικός “λεβέντης” μανιάτης (για Πειραιά ομιλώ) με το “σε πλερώνω γιατρέ”  και λήγει άδοξα το γλέντι…..

Γι’αυτό συνελληνες μη παρασύρεσθε από τα Κανάλια της συμφοράς που τώρα με την τεχνολογία (λ.χ. το βίντεο που κυκλοφορεί) έπιασαν μια σκηνή με το φορείο να περνάει μπροστά από το γλέντι και σπεύσετε να συνταχτείτε με τους αδηφάγους τηλεπαπαγάλους, να κατασπαράξετε τους χειμαζόμενους Υγειονομικούς που “γλεντούσαν” την ταλαιπωρία τους και την κούρασή τους…

Η αλήθεια είναι ότι κι αυτοί στη φωτογραφία, το παρακαναν με τους μουσικούς που κάλεσαν, αλλά εγώ με αυτά που έχω ζήσει λέω ότι μπροστά σε μας των δεκαετιών 1970-1980 είναι “απλές Αρσακειάδες”, γιατί εμείς κάναμε πολύ χειρότερα και “γλέντια” (ευτυχώς τότε δεν υπήρχαν τα βίντεο) και “τσιμπούσια” αυτές τις λίγες εορταστικές ώρες…. Αλλά δίναμε (όπως και οι σημερινοί) ολόκληρη τη ζωή μας για να σώσουμε τον συνάνθρωπο μας με θυσίες που δεν περιγράφονται εδω, ούτε και τις καταλαβαίνουν τα ανθρωποειδή που εύκολα κατηγορούν και διασύρουν τους Υγειονομικούς για αυτά τα ελάχιστα (εορταστικά) περιστατικά….

Άντε, και ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ 2024

* Γιατρός, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑΣ”

Υ. Γ. Και βεβαίως και εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το γεγονός, είναι εκτός τόπου και χρόνου…

ΑΡΘΡΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ