Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στην Αθήνα και μπλόκα στις Εθνικές Οδούς – Τα αιτήματα

Αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στην Αθήνα και μπλόκα στις Εθνικές Οδούς – Τα αιτήματα

Ανυποχώρητοι οι αγρότες οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ την ερχόμενοι εβδομάδα. Οι αποφάσεις για τα μπλόκα.

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι αγρότες κατά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Νίκαια της Λάρισας το μεσημέρι της Τρίτης (06/02).

Οι αγρότες πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ την ερχόμενη εβδομάδα και να κλείνουν την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία σε εθνικές, επαρχιακές οδούς και τελωνεία με τρακτέρ, ξεκινώντας από αύριο. Αποφάσισαν δε, το κάθε μπλόκο να κάνει επιμέρους δράσεις μέσα στις πόλεις.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά τους και σε αυτή την βάση επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις από αύριο Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου ή στη Λάρισα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν κάθετος συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του στενού του συνεργάτη (και όπως όλα δείχνουν, υποψήφιου ευρωβουλευτή) Δημήτρη Τσιόδρα με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ενοποίηση”.

“Καθίστε πρώτα να πάρουν αποφάσεις οι αγρότες”, είπε ο πρωθυπουργός και στις επίμονες ερωτήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης απάντησε: “Δεν αποκλείουμε τίποτα”.

Τι ζητούν οι αγρότες

Τα αιτήματα ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια ποικίλουν. Τα δυο αιτήματα που είναι κοινά για όλους τους αγρότες είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Από την πλευρά τους οι αγρότες της Θεσσαλίας βάζουν εμφατικά στα αιτήματά τους τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο Daniel, τόσο όσον αφορά το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο όσο και την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα. Επιπλέον, θέτουν ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της νέας ΚΑΠ.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν μία λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ