H Eλλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Oλυμπιακή Φλόγα

H Eλλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Oλυμπιακή Φλόγα

Σε μία λαμπερή αλλά και συγκινητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελλάδα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» 

Σε μία λαμπερή αλλά και συγκινητική τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο, η Ελλάδα παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» για να συνεχίσει το ταξίδι της προς τη γαλλική πρωτεύουσα και την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Φως του Ολυμπισμού έφερε στο Παναθηναϊκό Στάδιο που ήταν γεμάτο με περισσότερους από 30.000 θεατές, η παγκόσμια πρωταθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στην ολοκλήρωση της Λαμπαδηδρομίας των 11 ημερών και κατέληξε στον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Υδατοσφαίρισης Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος μαζί με τους συμπαίκτες του, που κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020» άναψε το βωμό στο Καλλιμάρμαρο.

Για τελευταία φορά σε ελληνικά χέρια πέρασε όταν η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά μετέφερε τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο ο οποίος την παρέδωσε στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «PARIS 2024» Tony Estanguet.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που η σπουδαία Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους Εθνικούς Υμνους της Ελλάδας και της Γαλλίας, συνεπαίρνοντας όλους τους θεατές, ενώ τον Ολυμπιακό ύμνο απέδωσε το φωνητικό σύνολο Κόρες “CHORES” συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Υπέροχη ήταν η Χορογραφία των Ιερειών και των Κούρων που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου και με μουσική υπόκρουση από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Χορωδία της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Παπαπέτρου. Ερμήνευσε ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, εδώ, σ ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, ολοκληρώνεται μία  μοναδική διαδρομή ελπίδας και υπερηφάνειας, που φώτισε ολόκληρη την Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη. Μία διαδρομή έμπνευσης και συμβολισμού, που ένωσε τις καρδιές και τα βλέμματα όλων μας ,υπενθυμίζοντάς μας αυτά που έχουν αξία. Την αλληλεγγύη, την ομοψυχία, την ειρήνη, την άμιλλα. Και διήρκεσε ακριβώς 11 ημέρες. 11 ημέρες, επιτρέψτε μου τον όρο, κυριολεκτικά μαγικές.

Από την Αφή της, στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, μέχρι σήμερα, η Ολυμπιακή Φλόγα, στην πορεία της στην Ελλάδα,  διένυσε περισσότερα από 5200 χιλιόμετρα και 500 ναυτικά μίλια, επισκεπτόμενη περισσότερες από 40 πόλεις. Από τη δυτική Ελλάδα και την Κέρκυρα έως το ανατολικότερο σημείο της χώρας, το ακριτικό Καστελόριζο.  Και από τα νότια και την Κρήτη, ως τα βόρεια, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.

Κι ήταν πραγματικά συγκλονιστική η υποδοχή της απ’ όπου κι αν πέρασε, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή. Με δρώμενα παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, πολυπληθείς συγκεντρώσεις, αυθόρμητες εκδηλώσεις ενθουσιασμού και χαράς και τον κάθε τόπο να εμπνέεται και να βάζει τα δυνατά του να σηκωθεί στο ύψος των αξιών του ολυμπισμού. Και να το καταφέρνει.

Και οι πλατείες, οι δρόμοι , σε κάθε μέρος της Ελλάδας που φιλοξένησε το διαχρονικό αυτό σύμβολο, τη Φλόγα,  σα να μεγάλωσαν για να τους χωρέσουν όλους, μικρούς, μεγάλους, λαμπαδηδρόμους, θεατές, συμμετέχοντες και παρατηρητές, ντόπιους και επισκέπτες. Και μπορώ να το πω με βεβαιότητα: οι ψυχές των Ελλήνων ψήλωσαν απ’ το καμάρι και τη συγκίνηση.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν και φορτισμένοι από συγκίνηση υποδεχόμαστε όλοι μαζί την Ολυμπιακή Φλόγα, εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην ολοκλήρωση της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, για να την παραδώσουμε στην Οργανωτική Επιτροπή Παρίσι 2024 με συναισθήματα ειλικρινούς εκτίμησης και αλληλεγγύης αλλά και όλες μας τις ευχές για μία μοναδική διοργάνωση. 

Μία διοργάνωση που θα επιτύχει να μεταδώσει για μία ακόμη φορά σε όλη την υφήλιο τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, αλλά πάνω και πέρα απ όλα, θα ενώσει ουσιαστικά τους λαούς σε πορεία ειρήνης, συναδέλφωσης και αποδοχής.  Μηνύματα διαχρονικά επίκαιρα αλλά σήμερα επιτακτικά αναγκαία καθώς το διακύβευμα είναι πλέον ορατό.»

Η Τελετή Παράδοσης ξεκίνησε με δύο πολιτιστικά – αθλητικά δρώμενα. Της Ελλάδας παρουσιάστηκε από την “Wolves Team | Gymnastics Club”, σε Xορογραφία Ολυμπίας Δραγούνη, με συμμετοχή 60 χορευτών και της Γαλλίας που ονομάστηκε “Danse des Jeux by Mourad Merzouki” με συμμετοχή 150 μαθητών από το ΕλληνόΓαλλικό Σχολείο « ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ» καθώς και το “The Olympic Cypher” του Ηλία Χατζηγεωργίου με συμμετοχή 6 χορευτών και ενός μουσικού.

Μουσική σύνθεση από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και κατά την αποχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας, με την ερμηνεία της υψίφωνου Μυρσίνης Μαργαρίτη, ενώ την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της Τελετής είχε ο Φωκάς Ευαγγελινός. Υπεύθυνος για όλη τη διοργάνωση των Τελετών και τη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ Θανάσης Βασιλειάδης και Τελετάρχης, το μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγκ Γιάννης Παπαδημητρίου.

Την Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας παρακολούθησαν η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέεβα Γκραμπόφσκι, η Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, o Πρόεδρος της ΑΝΟC Robin Mitchell, η Γενική Γραμματέας της ΑΝΟC Gunilla Lindberg, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ