«Ηλείας Εγκώμιον»: Eντυπωσίασε και φέτος (pics)

«Ηλείας Εγκώμιον»: Eντυπωσίασε και φέτος (pics)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της international Action Art και με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΟΤΟΕ.

 Εντυπωσιακή και όπως πάντα πρωτότυπη στη διαρθρωση της ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 13η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που γέμισε το πρ. Σάββατο (27/04), το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά – ιστορικά – αρχαιολογικά και ιατρικά  θέματα. . Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχ. Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχ, Ήλιδα, μέσα από τα Ιδεώδη του Ολυμπισμού από όπου εκπηγάζει η Ιδέα  της  Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της international Action Art και με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της ΟΤΟΕ.

Ξεκίνησε με τους ”Χαρταετούς” και την μαγνητοσκοπημένη απαγγελία του Κ.Καζάκου ,την ωδή ”Ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα”  

Προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση… πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για 13η χρονιά,  Θεσμός πλέον . Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του.

Ευχή και προσδοκία, η προβολή του τόπου μας, αλλά και αξίωση και στόχος,   η επιστροφή των αρχαιοτήτων στην κοιτίδα τους καθώς και η διαφύλαξη των πολιτιστικών συμβόλων και αγαθών,των Παγκόσμιων Ιδεών και Αξιών, που αποτελούν υπέρτατη και μοναδική, στους αιώνες, παρακαταθήκη του Νομού μας και σημεία αναφοράς ».Τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές. 

Ανακοίνωσε την παραχώρηση από το Δήμο Πύργου,με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.του Δημοτικού Σχολείου του Αγ.Ιωάννου για Πολιτιστικούς και Κοινωνικούς σκοπούς  στο Σύλλογο τους.

Ενδιαφέρουσα αναφορά στο έργο του στον όμιλο άλλα και στις αρχαιοκαπηλίες ,από τον Ερευνητή και Διευθυντή της UNESCO κ.Γιώργο Τσούκαλη εκ μέρους  προεδρου του κ.Γ.Μαρωνίτη. Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία για τη δράση των αρχαιοκαπήλων ,όπως και ρηξικέλευθες οι  προτάσεις του για διασπορά αρμοδιοτήτων και δράσεων σε όλη την Ελλάδα,αναπτύσσοντας το θέμα του”Πολιτιστικός Τουρισμός”

Μαλιστα παρεδωσε  πλακέτα  στον κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο με το διορισμό του ως Διευθυντή Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της International Action Art ,θυγατρικής της unesco, ευχόμενος καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Ακολούθησε η εξαιρετική τοποθέτηση του Ογκολόγου-Παθολόγου κ. Παναγ.Γκινόπουλου για την πρόληψη των πολλών μορφών του Καρκίνου,τα νέα μέσα και τα ανησυχητικά και αυξανόμενα στατιστικά του Νομού.

Ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες με αυτή του πρ.Πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ.Ανδρέα Μπουντουβή που ανέσυρε τις μαθητικές αναμνήσεις και μίλησε για την Παιδεία και τα σύγχρονα επιτεύγματα των Ηλείων μαθητών. 

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που ερμήνευσε θαυμάσια τραγούδια Ηλείων δημιουργών.

Στους ομιλητές επιδώθηκαν αναμνηστικές γκραβούρες-πίνακες ,βιβλία,αγαλματίδια [δια χειρός Ν.Χειμώνα  και Χρυσές Δημιουργίες,π.Αθ.Ράττα ]κλ.

Παρέστησαν, ο Σεβ.Μητροπολίτης κ.κ.Αθανάσιος, οι αιδ. Π.Δημητρακόπουλος και Αθ.Ράττας ,ο Υφ/ργός Προστασίας του Πολίτη κ.Ανδρ.Νικολακόπουλος ,οι βουλευτές κ.κ.Διον.Καλαματιανός και Μιχ.Κατρίνης ,ο Δήμαρχος Πύργου κ.Στ.Κανής ,οι Αντ/ρχοι κ.κ.Β.Παναγόπουλος και Θ.Κόρδας ,η Προεδρος ΔΕΥΑΠ κα Ρ.Αλικάκη-Τζανέτου, ο Δασάρχης κ.Π.Λάττας,ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως κ.Κ.Αλεξανδρόπουλος  , ο Προεδρος του Ελληνικού Ωδείου κ.Γ.Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος Εφέδρων Αξκών κ. Ν.Παναγιωτακόπουλος ,ο αν/δρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.Οικονομόπουλος,το στέλεχος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων κ.Ανδρ.Γιατράς,ο εικαστικός κ.Ν.Χειμώνας, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων,άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών,διευθυντές υπηρεσιών και σχολικών μονάδων,στελέχη τραπεζών και άλλοι.Επίσης παρέστη ο περσινός ομιλητής κ.Παν.Ζελας.

 Ακολούθησε ευρεία συνεστίαση με πολύ τραγούδι και κέφι με πρωταγωνιστές τους κ.κ.Μάκη Ρομποτή[τραγούδι] ,Γ.Μιχαηλίδη [μπουζούκι-ηχητικά] ,Μιχ.Τζίφα[κιθάρα],και το Χορευτικό του Συλλόγου Γορτυνίων

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ