Aμαλιάδα: με ζητούμενο την πλήρη ενσωμάτωση των Ρομά που διαβιούν στη Δυτική Ελλάδα (pics)

Aμαλιάδα: με ζητούμενο την πλήρη ενσωμάτωση των Ρομά που διαβιούν στη Δυτική Ελλάδα (pics)

Στην ημερίδα “Γέφυρες – Ππουρτ”, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας

Το δημόσιο διάλογο για την πλήρη ένταξη των Ρομά που διαβιούν στη Δυτική Ελλάδα, άνοιξε η ημερίδα «Γέφυρες – Ππούρτ: Καταπολεμούμε τις διακρίσεις, χτίζουμε δεσμούς εμπιστοσύνης», που διοργανώθηκε στο Πολυχώρο Πολιτισμού από την εφ. «Πρωινή», την «ΑΕΝΑΟΝ» Κοιν.Σ.Επ., τον Δήμο Ήλιδας, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στους κατοίκους της περιφέρειας και τους πληθυσμούς Ρομα που διαβιούν στην περιοχή, με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι ομιλητές, άγγιξαν το πολύ σημαντικό ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και της κατάργησης των διακρίσεων, στο πλαίσιο και του προγράμματος EQUIROM του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναλύοντας και το στρατηγικό σχέδιο για τους Ρομά.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε η κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο Δήμου Ήλιδας, αλλά και το σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια που έχει εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή.

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών κα Ντίνα Δασκαλοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκδότης της εφ. «Πρωινή» κ. Γιάννης Ρήγας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, η Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια κα Έλενα Κουντουρά, ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί επί δεκαετίες, για να λάβει η συμβίωση με τους πληθυσμούς Ρομά τη μορφή που έχει σήμερα.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση των κοινωνικών διακρίσεων και των αποκλεισμών είναι υπόθεση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και επιθυμία όλων είναι οι Ρομά να είναι ισότιμοι, με τα ίδια δικαιώματα, αλλά βεβαίως και τις ίδιες υποχρεώσεις. Τόνισε, ότι απαιτείται ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα και στερεότυπα.

«Τα θέματα ισότητας, ισονομίας, ισοπολιτείας και συμπερίληψης αποτελούν έναν καθημερινό ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ και όχι ένα εφήμερο ΚΑΤΟΣΤΑΡΙ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ελληνίδα επικεφαλής του Τμήματος Ρομά και Μετακινούμενων στο Συμβούλιο της Ευρώπης κα Ελένη Τσετσέκου, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα που εφαρμόζονται για την ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων, ενώ χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, επισημαίνοντας ότι εάν οι ίδιες δεν είναι έτοιμες να δεχτούν τους Ρομά ως ισότιμους πολίτες, τότε η όποια στρατηγική εφαρμόζεται δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. «Οι γέφυρες θα αργήσουν να χτιστούν, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο…» είπε χαρακτηριστικά.

Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησε ο εκπρόσωπος των Ρομά της περιοχής και συνεργάτης του Δημάρχου Ήλιδας κ. Νίκος Μπατζαλής, όπως άλλωστε ήταν και το θέμα της ομιλίας του, υπό τον τίτλο που έχει και το βιβλίο του «Γκογκί σημαίνει μνήμη». «Οι Ρομά έχουν δεχτεί τόσο ρατσισμό, όσο έχουν δεχτεί όλοι οι λαοί μαζί…» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στάθηκε στις κακουχίες, την εξόντωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον αποκλεισμό στη μόρφωση, την καταπίεση και τις διακρίσεις. Συγκλονιστική η παρουσίασή του για τα όσα αντιμετώπισαν Ρομά σε χώρες της Ευρώπης, που τους έκαναν να μείνουν μακριά από το χάρτη της προόδου, ωστόσο μέσα από την παρουσίασή του υπήρξε και η αχτίδα αισιοδοξίας, αναφορικά με τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χάρη και στη στήριξη και το σπουδαίο ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Σχέδιο δράσης του Δήμου Ήλιδας, αλλά και το όραμα της Δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος, και η Κοινωνική Λειτουργός του Δήμου κα Νίκη Κότσιφα.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ