Κλιματική αλλαγή: Το colpo grosso των πλουσίων για το κλίμα – Πώς κερδίζουν, βοηθώντας τους φτωχούς

Κλιματική αλλαγή: Το colpo grosso των πλουσίων για το κλίμα – Πώς κερδίζουν, βοηθώντας τους φτωχούς

Υψηλότοκα δάνεια, απευθείας αναθέσεις και ρυπογόνα projects καλύπτουν τις πράσινες δεσμεύσεις

Η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες εύπορες χώρες καρπώνονται δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές ανταμοιβές από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα οικονομικά κέρδη προκύπτουν ως μέρος της δέσμευσης των αναπτυγμένων χωρών να στέλνουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε φτωχότερες χώρες για να τις βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές και να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Και όπως καταγγέλλουν στο Reuters αναλυτές, ακτιβιστές και πρώην αξιωματούχοι διοχετεύοντας χρήματα από το πρόγραμμα πίσω στις δικές τους οικονομίες, οι πλούσιες χώρες έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως αποδεκτή αντίληψη ότι πρέπει να αποζημιώνουν τους φτωχότερους για τη μακροπρόθεσμη ρύπανση που τροφοδότησε την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα  μία μελέτη που έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο με το Big Local News, ένα πρόγραμμα δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ καταδεικνύει ότι οι πλούσιες χώρες έχουν δανείσει τουλάχιστον 18 δισεκατομμύρια δολάρια με επιτόκιο αγοράς, συμπεριλαμβανομένων 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια που χορηγήθηκαν από την Ιαπωνία, 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Γαλλία, 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Γερμανία και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν είναι ο κανόνας για τα δάνεια για έργα που σχετίζονται με το κλίμα και άλλα έργα βοήθειας, τα οποία συνήθως έχουν χαμηλό ή καθόλου επιτόκιο

Περισσότερα ΕΔΩ

COPY/PASTE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ