K. Μητρόπουλος: Πολιτική Προστασία και Περιβαλλοντικά Θέματα στο προσκήνιο

K. Μητρόπουλος: Πολιτική Προστασία και Περιβαλλοντικά Θέματα στο προσκήνιο

Συναντήσεις του δημάρχου Ζαχάρως με υπηρεσιακούς παράγοντες

Η Πολιτική Προστασία και τα Περιβαλλοντικά Θέματα ήρθαν στο προσκήνιο των συναντήσεων του Δημάρχου Ζαχάρως, Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Γ.Γ Περιβάλλοντος Βαρελίδης

Σε μία ακόμα θετική συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Κωνσταντίνου Μητρόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Πέτρο Βαρελίδη, εξετάστηκαν τα ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν τον καθορισμό των Απάτητων Παραλιών στην περιοχή του Δήμου Ζαχάρως, την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος για τη διαβούλευση και την τελική επεξεργασία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο ΠΔ του Κυπαρισσιακού και, τέλος, τη συνεργασία του Δήμου με τον ΟΦΥΚΕΠΑ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε δημιουργήσει μια σταθερή και ειλικρινή γραμμή επικοινωνίας με το Υπουργείο που διαχειρίζεται μια σειρά από ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Επισημάναμε αστοχίες στον καθορισμό των απάτητων παραλιών (όπως ο Μπισχινόκαμπος) και συζητήσαμε τη δυνατότητα θετικών τροποποιήσεων. Η παραλία μας είναι αρκετά μεγάλη και έχει τα περιθώρια να συνυπάρξουν ζώνες προστασίας και ανθρώπινης δραστηριότητας, διαπίστωση που βρήκε σύμφωνο και το Υπουργείο, το οποίο θα επανεξετάσει άμεσα τον ισχύοντα καθορισμό θέσεων. Αναφορικά με την ΣΜΠΕ του ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην παραλαβή της μελέτης και τον προτάσεών της, οι οποίες και θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία έχει αρκετό δρόμο μπροστά της προκειμένου να εγκριθεί και να λάβει την μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Προετοιμαζόμαστε και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώσαμε στον Γενικό πως, ο Δήμος έχει τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου σε συνεργασία και με τον ΟΦΥΚΕΠΑ, καθώς στο θέμα μέχρι σήμερα ο μόνος που δεν μετείχε ήταν ο Δήμος, γεγονός που ενδεχομένως στέρησε την δυνατότητα έγκαιρης και τεκμηριωμένης συμμετοχής και άποψης. Η πρότασή μας αυτή χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Βαρελίδη, ο οποίος και δήλωσε πως θα στηρίξει αυτή την προσπάθειά μας.» 

Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου, & Πρόεδρο ΟΣΠΑ, κ. Λέκκα

Τα επίκαιρα και ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας συζητήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Βασιλειο Παπαγεωργίου.

Η προστασία της Νέδας, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στους οικισμούς, η δραστηριοποίηση των κατοίκων για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, η ανάγκη ενίσχυσης του Δήμου για τη δημιουργία τού απαιτούμενου μηχανισμού αλλά και η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό, κυριάρχησαν στη συζήτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας συνεχάρη τον Δήμαρχο για την προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων και την μέχρι σήμερα δραστηριότητα του Δήμου στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο. Δήλωσε πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους πως, στις σημερινές συνθήκες η ατομική ευθύνη θα πρέπει να υπάρχει και όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν και να υποστηρίζουν τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.        

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΣΠ και Καθηγητή Γεωλογίας, κ. Ευθύμιο Λέκκα, συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα συνεργασίας για τον υφιστάμενο σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας και τις δυνατότητες αναβάθμισής του, τη λήψη μέτρων αποκατάστασης υποδομών, αλλά και την ανάγκη διερεύνησης των λόγων που η περιοχή της Ζαχάρως δεν κατάφερε να ανακάμψει μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, προκειμένου να δημιουργηθεί μια στρατηγική παρεμβάσεων.

Μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος, καθώς υπήρξε θετική ανταπόκριση του Γενικού για τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και αφορούν τόσο στην ενίσχυση τού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με μηχανήματα έργου και εξοπλισμό έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά και στο αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών στο Δημοτικό Στάδιο και σε άλλα σημεία του Δήμου που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό. Ιδιαίτερα θετική έκρινε, επίσης, τη συμφωνία συνεργασίας με τον κ. Λέκκα, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία και γνώση σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. 

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ