Kαταγγέλλει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης Hλείας για αυθαιρεσίες και παρατυπίες

Kαταγγέλλει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης Hλείας για αυθαιρεσίες και παρατυπίες

Ανακοίνωση-καταγγελία από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Π.Ε. Ηλείας

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης (που έχει σταλεί, μεταξύ άλλων, και στον  Υπουργό ΠΑΙ.Θ.Α., Κυριάκο Πιερρακάκη και την Υφυπουργό ΠΑΙ.Θ.Α. Ζέττα Μακρή):

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Λίγες μόλις μέρες πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς και μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων στη ΔΟΕ, όπου το εκλογικό σώμα υπέδειξε με «θριαμβευτική» νίκη την παράταξη ενός εκ των δύο αιρετών του κλάδου, αλλά και λίγες μέρες πριν διεκδικήσει την ψήφο και ο δεύτερος αιρετός, για να εκπροσωπήσουν τους συναδέλφους στη ΓΣ της Ομοσπονδίας, διεκδικώντας τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών, όπως και αυτός είναι ο ρόλος του κάθε  εκλεγμένου συνδικαλιστή, βρισκόμαστε δυστυχώς στη δυσάρεστη θέση να γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από συναδέλφους, οι οποίοι αισθάνονται εκτεθειμένοι σε παρατυπίες και αυθαιρεσίες εις βάρος τους από τη μεριά της  Διεύθυνσης, αλλά και απροστάτευτοι, όσον αφορά τον ρόλο των Αιρετών του κλάδου, στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους/μας.

Για να γίνουμε πιο σαφείς:

Περίπτωση Α΄: εκπαιδευτικός επιστρέφει από άδεια λοχείας τέλη Μαρτίου στην υπηρεσία της και η Διεύθυνση ΔΕΝ την τοποθετεί στην οργανική της θέση, όπως είναι η νόμιμη διαδικασία και η ίδια επιθυμεί, αλλά επικαλούμενη «παιδαγωγικούς λόγους»  την τοποθετεί  για 2 μήνες σε σχολείο κοντά στον τόπο διαμονής της, προκειμένου να καλύψει «λειτουργικές ανάγκες» στο σχολείο αυτό. Προτού καν λήξει το χρονικό διάστημα της δίμηνης τοποθέτησής της, ενημερώνεται ότι «με Απόφαση Δ/ντή» και «Απόφαση ΠΥΣΠΕ Ηλείας» ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ στην ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ!!! Για όσους δεν γνωρίζουν, η Ανδρίτσαινα βρίσκεται σε απόσταση 78,6χμ από τον Πύργο, χρειάζεσαι 1 ώρα και 20 λεπτά για να φτάσεις εκεί, σε ένα δρόμο με επικίνδυνες στροφές και θεωρείται δυσπρόσιτο  σχολείο, καθώς βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία. Και όλα αυτά για μία μητέρα δύο (2) ανήλικων παιδιών, το δεύτερο νεογέννητο 5 μηνών που θηλάζει!!! Επίσης να αναφέρουμε ότι τοποθετείται σε ένα σχολείο που βρίσκεται σε ΑΛΛΟ Δήμο από αυτόν της οργανικής της και φυσικά πολύ πιο μακριά από το σχολείο της οργανικής της (67χμ)!!! Στην ένσταση της συναδέλφου για ακύρωση αυτής της αχαρακτήριστης και αυθαίρετης απόφασης, η Δνση απαντάει με αυταρχισμό , επικαλούμενη δικαιολογίες οι οποίες σκοντάφτουν τόσο στη νομιμότητα όσο και στη κοινή λογική!!

Περίπτωση Β’: Συνάδελφος ευρισκόμενη σε άδεια λοχείας (3 μηνών το τέκνο και θηλάζουσα), επιστρέφοντας στο σχολείο και λόγω ασθένειας τόσο της ίδιας όσο και του παιδιού της, αιτείται εγγράφως αναρρωτικής και στη συνέχεια κανονικής άδειας. Χωρίς να ενημερωθεί – είτε εγγράφως είτε τηλεφωνικώς – από τον/την προϊστάμενο/η για τη μη έγκριση της άδειάς της, ενημερώνεται τηλεφωνικά – μία εβδομάδα αργότερα (κατασκευάζοντας έτσι κατηγορία)– ότι έχει δηλωθεί ως «Αδικαιολογήτως Απούσα», ότι θα γίνει περικοπή του μισθού της και θα παραπεμφθεί για πειθαρχικό, κατόπιν τηλεφωνικής εντολής από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και πως θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται!!! Στη συνέχεια καταθέτει, στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, αίτηση άδειας για ασθένεια τέκνου (αφού δεν ενέκριναν την κανονική) η οποία δεν γίνεται δεκτή.

Αναγνώσκοντας και τις δύο περιπτώσεις των συναδελφισσών , θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί αν πραγματικά βρισκόμαστε σε μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται , φροντίζει και εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς αλλά και ελληνικούς νόμους για την προστασία των νέων εργαζόμενων γονέων , ειδικά σε αυτές τις εποχές που το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο βασικά!!!  Απ’ την άλλη, πραγματικά αναρωτιόμαστε, πόσο απροστάτευτος μπορεί να είναι ένας εργαζόμενος απέναντι στην αδιαλλαξία , την αναλγησία, κυρίως όμως την αυθαιρεσία της Διοίκησης!!!

Και όσον αφορά στον ρόλο των Αιρετών, αυτών δηλαδή που εκλέχτηκαν για να υπερασπίζονται το ΔΙΚΑΙΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ των συναδέλφων, αναρωτιόμαστε :                                                

Θεωρούν πως με ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ τύπου: Κακώς έκανες που απευθύνθηκες στον Σύλλογό σου!!!” (δηλαδή, καλούν από τη μια τον εργαζόμενο να μείνει μακριά από το σωματείο του και από την άλλη ζητούν την ψήφο του για να τον εκπροσωπήσουν), Πάρε καμιά αναρρωτική μέχρι να τον ηρεμήσουμε!!!”, “Πήγαινε για καμιά βδομάδα σχολείο για να ηρεμήσει και να αποσύρει το πειθαρχικό!!!” ή με την εκκωφαντική τους σιωπή, αν και γνώστες ΟΛΩΝ αυτών των παράτυπων αυταρχικών και εκβιαστικών ενεργειών από την πλευρά της Διεύθυνσης, τιμούν την ψήφο των συναδέλφων;;!!!

Ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος τους και ποια η αξία της παρουσίας τους στη Δνση;;;  Να υπερασπίζονται τα ΔΙΚΑΙΑ των συναδέλφων ή να  μετατρέπουν το ΠΥΣΠΕ σε «προσωπικό μαγαζάκι δήθεν εξυπηρετήσεων»;;;

Το ΔΣ του Συλλόγου μας ΟΜΟΦΩΝΑ:

  • Καλεί τη Δνση ΠΕ Ηλείας να ανακαλέσει τις άδικες και παράτυπες αποφάσεις της, που δε συνάδουν με τους νόμους του κράτους , της ΕΕ και του πολιτισμού.
  • Καλεί τους Αιρετούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν τη ψήφο των συναδέλφων, ενημερώνοντας και όχι καλύπτοντας τα κακώς κείμενα της Διοίκησης.
  • Καλεί τους συναδέλφους να ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ και να ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ το ΔΙΚΑΙΟ και την ΑΛΗΘΕΙΑ, στραμμένοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ προς  το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ και όχι στην ΙΔΙΩΤΕΙΑ.

Ενημερώνουμε επίσης ότι σε περίπτωση που η ΔΠΕ Ηλείας συνεχίσει να διώκει τις συναδέλφισσες-νέες μητέρες, ο Σύλλογός μας θα τους παρέχει νομική στήριξη και θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ , προκειμένου να προστατέψουμε κάθε εργαζόμενο συνάδελφο που διώκεται και ταλαιπωρείται άδικα και αυθαίρετα από τη Διοίκηση.

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ