5η Ιουνίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας επιδεινώνονται!

5η Ιουνίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας επιδεινώνονται!

“Ανάγκη ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ πραγματικά η περιβαλλοντική νομοθεσίατονίζει σε ανακοινώση της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.)

Η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι δικαίως μια από τις πιο προβεβλημένες Παγκόσμιες Ημέρες. Είναι πλέον πέραν λογικής αμφισβήτησης ότι η σχέση του κυρίαρχου στον πλανήτη είδους μας, του HomoSapiens (Ανθρώπου του Σοφού!) με τη βιόσφαιρα, το ζωντανό φλοιό της Γης και την ατμόσφαιρά της έχει βαριά διαταραχτεί.

Σε ότι αφορά το κλίμα, η Κλιματική Κρίση είναι ήδη εδώ, και ο στόχος που θέταμε πριν 10-15 χρόνια να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μόνο μέχρι τον 1,5 βαθμού, ήδη δεν είναι ρεαλιστικός, το επίπεδο αυτό καταγράφεται ήδη, όπως και οι οδυνηρές του επιπτώσεις (πρωτόγνωρου μεγέθους πυρκαγιές και πλημμύρες, απώλεια παγετώνων, καύσωνες).

Επίσης σε ότι αφορά τη βιοποικιλότητα (τα άλλα ζωντανά είδη) και τους φυσικούς πόρους, ο ρυθμός εξάλειψης ειδών και εξάντλησης πόρων μπορεί άνετα να συγκριθεί με τον αντίστοιχο την εποχή των δεινοσαύρων, όταν έπεσε πάνω στον πλανήτη μας ένας μεγάλος αστεροειδής.

Με την ελπίδα ότι οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακοπή των καταστροφικών αυτών τάσεων θα μεταβληθούν σε παγκόσμια στρατηγική, δεν μας μένει παρά να κάνουμε το καθήκον μας σε τοπικό επίπεδο.

Βλέποντας όμως, με βαθιά ανησυχία ακόμη και στην Ευρώπη, που σχετικά πρωτοπορεί, να ενισχύονται δυνάμεις που υποβαθμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης με κοντόφθαλμη οικονομική επιχειρηματολογία, οφείλουμε, εν όψει και ευρωεκλογών, να συνταχθούμε με τις δυνάμεις που στηρίζουν προχωρημένες πολιτικές για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα όπως η ευρωπαϊκή οδηγία για την «αποκατάσταση της φύσης». Κάθε οπισθοδρόμηση σ΄αυτά είναι αυταπάτη και υπονομεύει τα κοινά συμφέροντα της ανθρωπότητας.

Για τη χώρα μας, παρότι θα φανούμε μονότονοι, θα τονίσουμε και πάλι ένα πράγμα:

Την ανάγκη ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ πραγματικά η περιβαλλοντική νομοθεσία και να μη μένει κενό γράμμα, απλώς για επιφανειακή κάλυψη των υποχρεώσεών μας έναντι των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας τιμά καθόλου, για παράδειγμα, να οριοθετούμε Εθνικά πάρκα, χερσαία ή θαλάσσια, και να τα αφήνουμε στο έλεος καταπατητών, λαθροθήρων ή καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων.

Σε ότι αφορά τη στροφή στην καθαρή ενέργεια πέραν ενός νέου, αυστηρότερου χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τονίζουμε την ανάγκη να δοθεί άμεση προτεραιότητα στα έργα ενίσχυσης των δικτύων μεταφοράς και της αποθήκευσης, ιδίως αντλησιοταμίευσης, και όχι στις επενδύσεις σε εργοστάσια φυσικού αερίου, ώστε να μην «πετάμε» καθαρή ενέργεια.

Η ελληνική φύση είναι από τις πιο ποικίλες σε είδη και πολύμορφες του κόσμου. Είναι ευθύνη μας αλλά και ορατό συμφέρον μας να τη διαφυλάξουμε ως πολύτιμο σύμμαχο στους δύσκολους καιρούς που συνοδεύουν την ήδη πολύ οδυνηρή επιτάχυνση της κλιματικήςκρίσης.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θα συνεχίσει να είναι παρούσα στον αγώνα αυτόν!

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ