Κρουαζιέρα: Περιορισμοί στον αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα το 2025 – Επηρεάζεται το λιμάνι του Κατακόλου;

Κρουαζιέρα: Περιορισμοί στον αριθμό αφίξεων στην Ελλάδα το 2025 – Επηρεάζεται το λιμάνι του Κατακόλου;

Τι τονίζει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Κώστας Νικολούτσος.

Με δήλωση του στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι προετοιμασμένος να θέσει περιορισμούς στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται τη χώρα, ως μια πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού (overtourism).

Ο Πρωθυπουργός τοποθετεί χρονικά μια πρωτοβουλία για πλαφόν στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά λιμάνια, ενδεχομένως μέσα στο επόμενο έτος (2025).

Όπως είπε, οι νέοι κανόνες θα περιορίσουν τον συνολικό αριθμό των νησιωτικών θέσεων ελλιμενισμού ή θα καθιερωθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών για χρονοθυρίδες.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε τη Μύκονο και τη Σαντορίνη ως τα νησιά που «υποφέρουν» περισσότερο.

Σημειώνεται ότι σχεδόν 750 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 23% σε σχέση με το 2022.

Ο αριθμός των προσεγγίσεων στη Σαντορίνη έφτασε τις 800, μεταφέροντας σχεδόν 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας το νησί ως τον πιο δημοφιλή προορισμό κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Ο μεγάλος όγκος πλοίων που καταπλέουν στη Σαντορίνη, όπου κατοικούν μόλις 15.000 κάτοικοι, μπορεί να μην αποφέρει ανάλογο οικονομικό όφελος παρά το γεγονός ότι δέχεται 5,5 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν πολλά χρήματα για να βρεθούν στη Σαντορίνη και δεν θέλουν το νησί να βαλτώσει. Επιπλέον, το νησί δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά, ακόμη και σε επίπεδο ασφάλειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε δημοσίευμά της η Telegraph επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού έρχονται εν μέσω φόβων ότι οι τουρίστες θα αποθαρρυνθούν από το να επισκέπτονται τα πιο δημοφιλή νησιά της Ελλάδας, επειδή η εμπειρία θα καταστραφεί εάν υπερφορτωθούν.

Όσον αφορά το λιμάνι του Κατακόλου υπενθυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του 2023 είχε 206 αφίξεις (έναντι 198 το 2022) και προφανώς οι επιπτώσεις του υπερτουρισμού δεν το επηρεάζουν άμεσα τουλάχιστον. Πάντως το Σάββατο, 22 Ιουνίου, το λιμάνι του Κατακόλου είναι προγραμματισμένο να υποδεχθεί… πέντε (5) κρουαζιερόπλοια και αναμένεται γι` αυτή την ημέρα τουλάχιστον να θυμίσει Μύκονο και Σαντορίνη!

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας και του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Κώστας Νικολούτσος (ΦΩΤΟ), τόνισε τα εξής: «Το φαινόμενο του υπερτουρισμού και οι τρόποι αντιμετώπισης του απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο του Τουρισμού καθώς και κορυφαίους προορισμούς, ανάμεσα τους και πόλεις με λιμάνια όπως η Βενετία ή η Βαρκελώνη κ.α. όπου έχουν ήδη παρθεί μέτρα περιορισμού-ελέγχου των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων. Προφανώς απασχολεί πλέον και προορισμούς στην χώρα μας όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη εξού και οι δηλώσεις από πλευράς του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.  

Είναι βέβαιο πως η υπερφόρτωση ενός προορισμού μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα αν δεν παρθούν μέτρα. Τώρα αν ισχύσουν κάποια μέτρα ελέγχου για τα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό θα επηρεάσει το λιμάνι του Κατακόλου. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και ενημερωνόμαστε. Αυτή τη στιγμή το λιμάνι του Κατακόλου δεν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο πρόβλημα και σίγουρα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες κυρίως για τα θέματα υποδομής.

Θεωρώ ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει διάρκεια και βιώσιμη ανάπτυξη του λιμανιού, στοιχεία που θα απομακρύνουν τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα υπερφόρτωσης. Γενικότερα θα έλεγα πως θα πρέπει ο στόχος να είναι όχι η αριθμητική αύξηση αλλά η μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση που θα αυξήσει τα έσοδα του τουριστικού προϊόντος, γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες και στην τοπική οικονομία».

ΗΛΕΙΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ