Aμαλιάδα: «Να συζητήσουμε για την Περιφερειακή Οδό (ανατολικό τμήμα) και τη σύνδεση της πόλης με την Ολυμπία Οδό»

Aμαλιάδα: «Να συζητήσουμε για την Περιφερειακή Οδό (ανατολικό τμήμα) και τη σύνδεση της πόλης με την Ολυμπία Οδό»

Προτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα”, Κώστα Διαμαντόπουλο.

Προτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην 3η/2024 ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής (26/04/2024)

19/6/2024

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η Περιφερειακή Οδός της Αμαλιάδας (ανατολικό τμήμα) και η σύνδεση της πόλης με την Ολυμπία Οδό

Στις 16/2/24, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο «ΠΠΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2021-2025» ως « μεταφερόμενο » το έργο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ- ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑ». Η απόφαση ένταξη της πράξης προβλέπει επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους 2.323.463,32 € και αφορά το ποσό που χρηματοδοτείται ή θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Παράλληλα προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή ύψους 751.708,73 €. Το συνολικό κόστος πράξης υπολογίζεται στα  3.075.172,05 €.

Πρόκειται για ένα έργο που πέραν των αυτονόητων θετικών επιπτώσεων που θα έχει για ένα αστικό κέντρο όπως η Αμαλιάδα θα διευκολύνει τη σύνδεσή της με την Ολυμπία Οδό και συγκεκριμένα με το σε εξέλιξη τμήμα « Πάτρα Πύργος »

Η υλοποίηση όμως του έργου από το Δήμο Ήλιδας « σκοντάφτει » στις απαλλοτριώσεις που απαιτούνται το κόστος των οποίων σύμφωνα με δημοσιεύματα φτάνει τα 4,5 εκατ. €. Η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την έναρξη των εργασιών από τον ανάδοχο (η σύμβαση έχει υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2023).

Με τα σημερινά δεδομένα η ολοκλήρωση του « Πάτρα Πύργος » θα βρει την Αμαλιάδα χωρίς ασφαλή και λειτουργική σύνδεση με την Ολυμπία Οδό. Τον Ιανουάριο του 2024 ο Δήμαρχος Ήλιδας είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Υποδομών στο εργοτάξιο της Πατρών-Πύργου στο Γεράκι.

«Εδώ κατεβαίνει ο δρόμος εισόδου της Αμαλιάδας, που οδηγεί στο Γεράκι. Είναι ένας επαρχιακός δρόμος πλάτους έξι μέτρων και ερχόμαστε να ρίξουμε όλον τον κυκλοφοριακό φόρτο της Εθνικής Οδού Πατρών Πύργου σε αυτόν τον δρόμο. Και μιλάμε για είσοδο και έξοδο, διότι θα ανεβαίνουν να μπουν στον αυτοκινητόδρομο και θα κατεβαίνουν όσοι θέλουν να βγουν…… μέχρι τότε όμως πρέπει να κυκλοφορούμε και να μπαινοβγαίνουμε στην Εθνική Οδό και μας λένε ότι θα μας ρίξουν στον δρόμο του Γερακίου. Δεν γίνεται αυτό …. για αυτό είπα στον υπουργό ότι εμείς θα βλέπουμε την Εθνική Οδό και θα πηγαίνουμε ή στον κόμβο του Πύργου ή στον κόμβο της Γαστούνης για να μπούμε….. »

Παράλληλα και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις για τον Περιφερειακό, από την πλευρά του Δήμου, έχει τεθεί το ζήτημα της κατασκευής παρακαμπτηρίου δρόμου που θα ξεκινά από την είσοδο – έξοδο της Πατρών Πύργου και θα καταλήγει στο οδικό δίκτυο στο ύψος των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με αυτήν την παρέμβαση, ο κύριος όγκος της κίνησης θα κατευθύνεται σε μεγάλους δρόμους της Αμαλιάδας (Ευαγγελιστρίας, Αντωνίου Πετραλιά) και θα αποτρέψει τη συμφόρηση στο κέντρο.

Η συγκεκριμένη πρόταση, όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του  Δήμαρχος, έχει το πλεονέκτημα της γρήγορης υλοποίησης διότι «πατάει» πάνω σε υπάρχον οδικό δίκτυο, που απλώς θέλει διάνοιξη και περιορισμένες απαλλοτριώσεις, ενώ υπάρχει ήδη μελέτη που προσδιορίζει τον τύπο και το εύρος της παρέμβασης. Το κόστος υπολογίζεται στα 2 εκατ.

Με δεδομένη την περιφερειακή και τοπική σημασία της Περιφερειακής Οδού και τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, προτείνουμε να συζητηθεί ως θέμα στην προσεχή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κώστας Διαμαντόπουλος

Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα”

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ