Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων με την συμμετοχή πέντε χορωδιών.
Για μια ακόμα χρονιά η Μικτή Χορωδία Πύργου διοργανώνει το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας.
Πρόκειται για την 7η διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Αρχαία Ολυμπία, με ώρα έναρξης στις 8:30μμ
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ θα ακουστούν τραγούδια από τη χορωδία του Δήμου Ξάνθης, από τη χορωδία Μολδαβίας DOR DE DOINA, τη χορωδία Αγρινίου «ΟΡΦΕΥΣ», το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο και τη Μικτή Χορωδία Πύργου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Στον όμορφο και ειδυλλιακό προαύλιο χώρο του Παλιού Μουσείου, το πρόγραμμα θα ανοίξει η Μικτή Χορωδία Πύργου με τα παρακάτω τραγούδια:
Αθανασία : Μ. Χατζιδάκι -Ν. Γκάτσου
Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι : Μ. Χατζιδάκι-Ν. Περγιάλης, Π, Ερμιζάς
O Καημός : Μ. Θεοδωράκη – Δ. Χριστοδούλου
Οι γερανοί : Ίαν Φρένκελ
Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες: Ηλ. Ανδριόπουλου- Μ.Ελευθερίου
Διεύθυνση : Θοδωρής Παναγόπουλος, Πιάνο : Κωνσταντίνα Αναστοπούλου
Ακολουθεί η Μικτή Χορωδία Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Μανώλη:
Με το λύχνο του άστρου (στίχοι: Οδυσσέας Ελύτης , μουσική: Μίκης Θεοδωράκης)
Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ (Παραδοσιακό , επεξεργασία: Γιώργος Θεοφιλόπουλος)
Η Τρεχαντήρα (Παραδοσιακό , επεξεργασία: Γιώργος Θεοφιλόπουλος)
Γιάννη μου το μαντήλι σου (Παραδοσιακό , επεξεργασία: Αλέξανδρος Παπαγιαννόπουλος)
Κάποιος Γιορτάζει (στίχοι: Σπύρος Παππάς , μουσική: Γιάννης Αργύρης)
Στο πιάνο συνοδεύει η κ. Αναστασία Βαφειάδου
Στη συνέχεια η Χορωδία του Μουσικού συλλόγου “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου, θα ερμηνεύσει τον Επιτάφιο του Σεικίλου (2ος αιώνας π.Χ.), Ave Verum W. A. Mozart, Ave Maria G. Gaccini, Ανάγκη να σε πάρω εγώ B. Brecht–Μ. Χατζιδάκι σε εναρμόνιση Γ. Κουρουπού, Μια Σμυρνιά στο παραθύρι Γ. Κωνσταντινίδη, Πασχαλιές Στ. Κουγιουμτζής σε εναρμόνιση Ι/ Καρκάλα , Μυρτιά Ν. Γκάτσος – Μ. Θεοδωράκης σε εναρμόνιση Θ. Καρδής
Τη χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής κ. Άννα Πανοπούλου.
Στο πιάνο η Αγγελική Δαλιάνη και στο Φλάουτο η Αγγελική Τσιμιδάκη.
Το επαγγελματικό μικτό Αθηαναϊκό Χορωδιακό Σύνολο παίρνει τη σκυτάλη με το παρακάτω πρόγραμμα:
Gloria in Exelcis RV 589 (Antonio Vivaldi)
Anvil Chorus (Απότηνόπερα Il Trovatore (Giuseppe Verdi-Salvatore
Cammarano)
Όμορφη και παράξενη πατρίδα (Δημήτρης Λάγιος-Οδυσσέας Ελύτης)
Άρνηση (Μίκης Θεοδωράκης-Γιώργος Σεφέρης)
Η πορτοκαλιά της Αίγινας (Δημήτρης Καραβέλης-Νίκος Γκάτσος)
Ολυμπιακός Ύμνος (Σπύρος Σαμάρας-Κωστής Παλαμάς)
When I fall in love (VictorYoung-Edward Heyman /Διασκευή: KirbyShaw)
Στο πιάνο συμπράττει ο διακεκριμένος σολίστας κος Δημήτρης Βεζύρογλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Διδασκαλία: Δημήτρης Καραβέλης
Το πρόγραμμα κλείνει η χορωδία Dor De Doina Μολδαβίας
“Seara pe deal “- Μτφ- “Το βράδυ πάνω σε έναν λόφο” Μουσική: V.Popovici (Ποπόβιτσι) , Στοίχοι: Μ. Eminescu (Εμινέσκου)
Trandafir de la Moldova – Τριαντάφυλλο Μολδαβίας – λαϊκό τραγούδι
Adios Querida (από το τραγούδι της Yasmin Levy)
Μενεξέδες και ζουμπούλια– Ίβαλα – Πολίτικο
” Η Γοργόνα “ – Μουσική / Στίχοι : Λοΐζος Μάνος/Παπαδόπουλος Λευτέρης
Μαέστρος Dina Izbisciuc (Ιζμπιστσιούκ)
Μουσική (ενόργανη ) υπόκρουση Tudor Sprincean (Σπριντσεάν)
ΧΟΡΩΔΙΕΣ – ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Μικτή Χορωδία Πύργου
Η τετράφωνη Μικτή Χορωδία Πύργου ιδρύθηκε το 2000 ως Δημοτική, αλλά το 2003 μετατράπηκε σε σωματείο αυτοδιοικούμενο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εθελοντή καλλιτεχνικό Διευθυντή και μαέστρο, τον μουσικό Θοδωρή Παναγόπουλο και πιανίστρια την Τζένη Λάγιου.
Από τότε μέχρι σήμερα με συνέπεια και επιμονή έχει φτάσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο και κατέχει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει τους κλασσικούς μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Ανδριόπουλο, Κουγιουμτζή, Μαυρουδή, πολλούς νεότερους, αλλά και τους ρεμπέτες μας. Στο παλμαρέ της έχει πάμπολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Συμμετείχε στην τελετή έναρξης και λήξης των Παρολυμπιακών Αγώνων, το Σεπτέμβριο του 2004 στην Αθήνα. Το 2013 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Γιάννης Τζουαννόπουλος στο Ηρώδειο για τους «Έλληνες του κόσμου». Έχει διοργανώσει πολλές χορωδιακές Συναντήσεις στον Πύργο και από το 2016 πραγματοποιεί στην Ολυμπία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αρχαίας Ολυμπίας.
Μικτή Χορωδία Αγρινίου
Ο Μ.Σ. Ορφέας Αγρινίου ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος του Αγρινίου. Ίδρυσε την πρώτη φιλαρμονική η οποία τελικά περιήλθε στον Δήμο. Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και αλλάζοντας κατά καιρούς σύνθεση πήρε την τελική μορφή μικτής χορωδίας το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα η χορωδία έχει κάνει πλείστες όσες εμφανίσεις στην πατρίδα μας και το εξωτερικό.
Φημισμένοι μαέστροι όπως ο Δενάρδος, ο Κούτνας διεύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Από το 1974 μέχρι το 1990 τη χορωδία διηύθυνε ο κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημ. Παπαποστόλου. Από το 1990 μέχρι το 1997 μαέστρος της χορωδίας, χρημάτισε ο νεαρός ταλαντούχος Γ. Ξενάκης. Από το 1998 την χορωδία διευθύνει ο καταξιωμένος στον ελλαδικό χώρο μαέστρος Βαλεντίν Στεφάνωφ, πτυχιούχος του τμήματος Διεύθυνσης χορωδίας Πανεπιστημίου Σόφιας που οι λαμπρές επιδόσεις του στον χορωδιακό τομέα, εγγυώνται την επίτευξη των στόχων του συλλόγου.
Την διαχρονικότητα του ο <<Ορφέας>> οφείλει στον αείμνηστο Πρόεδρό του Θανάση Ροντήρη, ο οποίος επί μακρά σειρά ετών (άνω των 45) προσέφερε την πολύτιμη ηθική και υλική στήριξη του και συνάμα τον ανεξάντλητο ζήλο του.
Τελευταίες σημαντικές παρουσίες: Γαλλία (Μασσαλία) 1997,Κωνσταντινούπολη το 2000, Ιταλία (Ν.Τιρόλο) 2002, Τσεχία (ΟLOMUC)2004, Γερμανία(Limburg) 2005, Ελβετία(Βέρνη) international church music festival 2007, ΡΩΣΙΑ (Grand Prix st Petersburg) 2009, Βουλγαρία (GABROVO) 2011
Στις 3 Νοεμβρίου 2001 στην Ναύπακτο στο εξαιρετικής από πάσης άποψης 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπάκτου <<Μίκης Θεοδωράκης>> απέσπασε το 2ο βραβείο. Το 2004 στο Διεθνές Φεστιβάλ του OLOMUC Τσεχίας απέσπασε το 2o βραβείο στην κατηγορία του φολκλόρ. Το 2009 στο Grand Prix st Petersburg απέσπασε το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία Θρησκευτική Μουσική και το 2011 στο Φεστιβάλ του Gabrovo το 2ο βραβείο στην κατηγορία Μικτές Χορωδίες.
Είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο «Athens Choir Ensemble»
Πολυφωνικό μικτό χορωδιακό σύνολο που ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία του μαέστρου του, μουσικολόγου – συνθέτη – πιανίστα, Δημήτρη Καραβέλη, με τη στήριξη και συμμετοχή των μελών που το απαρτίζουν – οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται επαγγελματικά με τη μουσική – για ανάδειξη του χορωδιακού ρεπερτορίου, σύσφιξη των σχέσεων των μελών του σχήματος μέσα από ευρύτερους καλλιτεχνικούς στόχους καθώς και επαφή και γνωριμία του συνόλου μέσω της κοινής συμμετοχής και σύμπραξης με άλλα σχήματα.
Το ρεπερτόριο του Α.Χ.Σ. περιλαμβάνει έργα κλασσικής, ελληνικής έντεχνης και ξένης μουσικής (σπιρίτσουαλς, μπαλλάντες, μιούζικαλς, ροκ όπερες) με ιδιαίτερη έμφαση πάντοτε στην ενορχήστρωση των έργων. Παράλληλα έχει συσταθεί τζαζ – ροκ σύνολο από μέλη του συνόλου, το οποίο συμπράττει σε ειδικά διασκευασμένα για μικτή χορωδία και ροκ μπάντα, έργα, τόσο σε δισκογραφικό επίπεδο όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις.
Έχει διακριθεί με το Α’ Βραβείο άνευ συναγωνισμού στο διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν. (2003) και έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις αποσπώντας εγκωμιαστικές κριτικές: Πνευματικό Κέντρο Γ.Ρίτσος (2002 – 2003 – 2004), Ωδείο Αθηνών (Απρίλιος 2002), Ελληνικό Ωδείο Αμαρουσίου (Δεκέμβριος 2002), Χορωδιακό Φεστιβάλ Υμηττού (Μάρτιος 2003), Ωδείο «Ορφείο» Αθηνών (Γαλλικό Ινστιτούτο – Δεκέμβριος 2004), Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών (Ένωση Ιμβρίων – Ιούνιος 2005), Ωδείο Αθηνών (Συναυλία στη μνήμη του Κ.Κυδωνιάτη – Ιανουάριος 2006), 10η Συνάντηση Χορωδιών Ηλιούπολης (Μάϊος 2006), 12η Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Σκιάθου (Ιούνιος 2006).
Επίσης έχει συμμετάσχει στην Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση συμφωνικών έργων για Μπάντα και Χορωδία του διακεκριμένου Μουσουργού και Αρχιμουσικού, Νικηφόρου Νευράκη (Σύλλογος Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ» – Φεβρουάριος 2007), όπως επίσης και στη συναυλία Ανακήρυξης σε Επίτιμο Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, του Πανεπιστημιακού και διαπρεπούς Μουσουργού και Παιδαγωγού, Βασίλη Μακρίδη, («Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» – Απρίλιος 2007). Τον Νοέμβριο του 2007 συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του «11ου Διεθνούς Χορωδιακού & Λυρικών Σολιστών Φεστιβάλ Αθηνών» (Θέατρο «Μ.Θεοδωράκης» – Χολαργός και «Αίθουσα Αμερικάνικου Κολλεγίου» «Deree College» – Αγία Παρασκευή). Με τη συνεργασία της ορχήστρας και της παιδικής χορωδίας του Εράτειου Ωδείου συμμετείχε στην παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού του Γ.Δεσποτίδη «Ο Δράκος ήτανε ο Άγγελος» (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βριλησσίων – Δεκέμβριος 2007), ενώ κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση», εμφανίστηκε σε χορωδιακή συνάντηση αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές (Μπουσουλοπούλειο Θέατρο, Άργος – Δεκέμβριος 2007). Επίσης συμμετείχε στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών Δήμου Περιστερίου («Θέατρο Πολιτών», Περιστέρι – Απρίλιος 2008), στη Διημερίδα Μουσικών Πολιτιστικών Προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Πειραιά (Πολυχώρος «Απόλλων» – Απρίλιος 2008), στα 21α Χορωδιακά Δήμου Κηφισιάς (Αίθριο Δημαρχείου – Ιούνιος 2008), στο 2ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Λέρνας (Μύλοι Αργολίδας, Ιούλιος 2008), στο 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας (Λουτράκι – Σεπτέμβριος 2008), στον Δήμο Ν.Ψυχικού σε συνεργασία με το Παναρμόνιο Ωδείο (Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο – Δεκέμβριος 2008) καθώς και στην Νέα Ιωνία (Αίθουσα Ιωνικού Συνδέσμου – Ιανουάριος 2009) με εξαιρετική επιτυχία.
Χορωδία του Δήμου Ξάνθης
Η μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης ιδρύθηκε το 1962 από τον κ. Τηλέμαχο Μεταλλινό. Από το 1983 αποτελεί τμήμα του Δημοτικού Ωδείου της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Το 1992 ο ιδρυτής της παραδίδει τη χορωδία στον σημερινό της Μαέστρος Θεόδωρο Μανώλη.
Η χορωδία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 250 εμφανίσεις σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι κριτικές που απέσπασε κατά καιρούς για τον τρόπο ερμηνείας των έργων που παρουσιάζει είναι πολύ κολακευτικός. Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι ποικίλο. Έχει ερμηνεύσει διάφoρα έργα όλων των εποχών και ιδιαίτερα Ελλήνων συνθετών σύγχρονων και παλαιοτέρων. Σήμερα αποτελεί τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
ΤΕΤΡΑΦΩΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ DOR DE DOINA ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ
Ιδρύθηκε το 2008 από μέλη της Ελληνομολδαβικής κοινότητας “Ορφέας” με καλλιτεχνικό διευθυντή και Μαέστρο την Ντίνα Ιζμπιστσιούκ, και εδώ και 15 χρόνια , μέσα από το λαϊκό τραγούδι και το ρεπερτόριο που συνεχώς εμπλουτίζεται, αποτελεί μια γέφυρα για την πατρίδα μέσω τέχνης και μουσικής.
Έχει πολλές εμφανίσεις σε διεθνές φεστιβάλ τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Κάποιες από τις σημαντικότερες συμμετοχές της είναι:
4/7/2011 – Πολυφωνικά τραγούδια Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου» 1ο Αντάμωμα
Πολυφωνικών Σχημάτων και Φωνών, αφιερωμένο στο Θανάση Γεωργίου, επιμέλεια
Βαγγέλη Κώτσου Κηποθέατρο «Δόρα Στράτου» Λόφος Φιλοπάππου
23/12/15 – Συμμετοχή στη Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή «Φωνές
Χριστουγέννων» με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου το μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη
και την Orchestra Mobile, στο Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, Πλατεία Αγίου
Γεωργίου Καρύτση 8.
15/3/18 – Συμμετοχή με τον Πρέσβη της Μολδαβίας στην φιλανθρωπική εκδήλωση
‘Diplomats in concert’ στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, για την
υποστήριξη του Παιδικού Χωριού SOS.
27/9/19– Διεθνές Μουσικό φεστιβάλ ‘Greece’s Hope’ στο Ναύπλιο με συμμετοχές
από 13 χώρες.
10-11/9/22 – 4ο φεστιβάλ “¨Πολιτισμός των 5 Ηπείρων” με διοργάνωση του
Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και νήσων στο Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι.
5-7/7/23 – Συμμετοχή στο 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας – Άλσος Γουδή.
26/11/23 – Συμμετοχή στο 41ο Διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Τροβαδούρων Κηφισιάς
16/6/24 – 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Εθνών Χορός & Μουσική Πέρα Από Τα Σύνορα –
Ανοιχτό Θεατράκι Μελισσίων .