*του Κώστα Διαμαντόπουλου.
“Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και πρέπει να εδράζεται επί των πραγματικών δεδομένων” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του απολογιστικού χαρακτήρα ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Για να δούμε λοιπόν τι κατάφεραν με πραγματικά στοιχεία ο ίδιος και οι προκάτοχοί του από το 2019 μέχρι σήμερα.
Την περίοδο 2019-2023 τα ατομικά ενεργά συμβόλαια υγείας αυξήθηκαν κατά 20,41% σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Την ίδια περίοδο τα ομαδικά συμβόλαια υγείας αυξήθηκαν κατά 52,29%. Υπολογίζεται ότι οι ενεργοί ασφαλισμένοι αυξήθηκαν κατά 32,22%.
Την ίδια περίπου περίοδο (2019-2022) οι ιδιωτικές πληρωμές για υπηρεσίες υγείας αυξήθηκαν κατά 12% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πιο απλά τα νοικοκυριά πλήρωσαν από την τσέπη τους 630 εκατ. περισσότερα συγκριτικά με το 2019.
Παράλληλα το 2023 ένα 10% του πληθυσμού δηλώνει ότι αδυνατεί να καλύψει ανάγκες υγείας λόγω κόστους σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η Eurostat (1% στην ΕΕ). Το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό περιοριζόταν στο 6%. To ποσοστό αυτό για το 2023 σκαρφαλώνει στο 19% περίπου όταν αφορά το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Αυτά κατάφεραν την τελευταία πενταετία στον τομέα της υγείας ο κ. Γεωργιάδης και οι προκάτοχοί του. Τα νοικοκυριά δηλαδή να πληρώνουν ολοένα και περισσότερα για υπηρεσίες υγείας (πέραν των φόρων και των εισφορών) με παράλληλη αύξηση των ανικανοποίητων αναγκών τους.
ΥΓ Σε επόμενο κείμενο θα αναφερθούμε στο ανθρώπινο δυναμικό και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.
*Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας