Τα αποτελέσματα, οι βίαιες αντιπαραθέσεις και το «κυρίως μενού» του Συνεδρίου.
Εικόνα ενός κόμματος «Φρανκενστάιν», του οποίου το σώμα αποτελείται από άσχετα μέρη που δε συνεργάζονται, έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο. Οι εκλογές ανάδειξης των αντιπροσώπων για το προσεχές έκτακτο συνέδριο του κόμματος χαρακτηρίστηκαν από ένταση, αντεγκλήσεις και εκατέρωθεν καταγγελίες. Αποτυπώθηκε, δηλαδή, ο ακραίος ανταγωνισμός ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και την Ομάδα Κασσελάκη, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε διαλυτικές καταστάσεις στο έκτακτο συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή.
Οι δυο πλευρές των αποτελεσμάτων
Η γενικότερη εικόνα αναφορικά με τα αποτελέσματα είναι πως η πλευρά της πλειοψηφίας κέρδισε με ασφαλές προβάδισμα. Πηγές της πλειοψηφίας σημείωναν χτες το βράδυ πως επικρατούν με ποσοστά της τάξης του 67%. Ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς, η ομάδα Κασσελάκη μιλούσε για δική της νίκη με ποσοστό 65%, ενώ επέλεγε να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα προτεραιοποιώντας οργανώσεις μελών και νομαρχιακές οργανώσεις όπου είχαν κυριαρχήσει οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου.
Πηγές της πλειοψηφίας, ωστόσο αμφισβητούσαν τις πληροφορίες αυτές, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη πως «με λογικές Τραμπ συνεχίζει για ακόμη μια μέρα να αντιστρέφει την πραγματικότητα με προφανή στόχο να τορπιλίσει τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προετοιμάζοντας το νέο “business friendly” κόμμα του». Μιλούσαν, δε, ειρωνικά για αποτελέσματα από οργανώσεις σε ανύπαρκτες τοποθεσίες, όπως τον «ΣΥΡΙΖΑ Ψιμύθου».
Την εικόνα πλήρους ασυνεννοησίας ανάμεσα στις δυο πλευρές συμπλήρωσαν ορισμένα αντιφατικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Για παράδειγμα, πηγές της πλειοψηφία ανακοίνωσαν αποτελέσματα από την Οργάνωση Μελών Μεγάρων, σύμφωνα με τα οποία εξελέγησαν πέντε αντιπρόσωποι που προέρχονται από την πλειοψηφία, έναντι δύο που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο. Λίγα λεπτά αργότερα, το επιτελείο Κασσελάκη δήλωσε πως νικητής, υποστηρίζοντας ότι κέρδισε το ίδιο με σκορ «5-2».
Παράλληλα το επιτελείο Κασσελάκη ανακοίνωσε αποτελέσματα από τη Φωκίδα, που εμφάνιζαν νίκη των υποστηρικτών του πρώην προέδρου. Η Φωκίδα έγινε σημείο αντιπαράθεσης, καθώς η Κουμουνδούρου αποφάσισε να μη διεξαχθούν εκεί εκλογές, σημειώνοντας πως παραβιάστηκε ο προσυνεδριακός κανονισμός, καθώς δε διεξήχθησαν ανοικτές συνελεύσεις, αποκλείστηκαν υποψήφιοι πρόεδροι ή δεν έκαναν την εμφάνισή τους εφορευτικές επιτροπές «ημετέρων». Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προχωρήσει σε ανάρτηση μιλώντας για «απόπειρα αποκλεισμού ολόκληρου του νομού».
Εντάσεις και βία στις εκλογές
Δεν έλειψαν πάντως και οι εντάσεις σε οργανώσεις μελών, που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις στο σημείο να κληθεί η αστυνομία για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στον Άγιο Δημήτριο το Σάββατο υπήρξε καταγγελία κατά του προέδρου της εκεί εφορευτικής επιτροπής, υποστηρικτή της πλευράς Κασσελάκη, ότι προσπάθησε να προσθέσει φάκελο στην κάλπη. Στελέχη της άλλης πλευράς αντέδρασαν και η αντιπαράθεση έφτασε μέχρι τους προπηλακισμούς και την κλήση της αστυνομίας.
Στο Λαύριο αντίστοιχη καταγγελία αφορούσε τη «φιλοκασσελακική» πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, οποία φέρεται να προσπάθησε να ρίξει στην κάλπη τρία ψηφοδέλτια αντί για ένα. Αποπέμφθηκε από την εφορευτική επιτροπή με απόφαση της ΚΟΕΣ και η διαδικασία συνεχίστηκε παρά την πρόσκαιρη ένταση.
Σε Κοζάνη και Σαλαμίνα στελέχη της πλειοψηφία κατήγγειλαν πως υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησαν σε προπηλακισμούς και χειροδικίες κατά μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με την αστυνομία να εμφανίζεται στο χώρο για να κατατεθούν επισήμως καταγγελίες και να ακολουθήσουν μηνύσεις.
Στην Οργάνωση Μελών Κάτω Κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Μαρία Αμανατίδου, κατήγγειλε πως η υποψηφιότητά της αποκλείστηκε, παρά το γεγονός πως έκανε εμπρόθεσμα τη σχετική αίτηση. Η Μαρία Αμανατίδου είναι σύζυγος του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ομάδα Κασσελάκη.
Στο δρόμο προς τον «τελικό γύρο» του συνεδρίου
Η αίσθηση ανελέητου εμφυλίου στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν προδιαγράφεται να κοπάζει πάντως ούτε τις επόμενες μέρες. Τουναντίον, αυτή την εβδομάδα θα εκτυλιχτεί η διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων από την αρμόδια επιτροπή, που θα κληθεί να εξετάσει εκατοντάδες καταγγελίες για επί του διαδικαστικού. Το έργο της προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο, μιας και θα πρέπει να αποφανθεί ακόμα και για ολόκληρες οργανώσεις ή νομαρχιακές που διεξήγαγαν εκλογές σε κλίμα έντασης ή χωρίς να πληρούνται οι κανόνες που υπέδειξε η ΚΟΕΣ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ακολούθησε διττή τακτική τις προηγούμενες ημέρες. Αρχικά κατήγγειλε διαρκώς προσπάθεια αποκλεισμού μελών και υποψηφίων, αλλά κατόπιν το επιτελείο του με «διαρροές» του υποστήριζε ότι επικράτησε «ενθουσιασμός λόγω της άνετης επικράτησής του». Με όλη την κλιμάκωση της έντασης, αλλά και με τη διαφαινόμενη αριθμητική υστέρησή του στο συνέδριο, ουδείς πρέπει να εκπλαγεί εάν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε νέες καταγγελίες περί αντιδημοκρατικών πρακτικών, υποδαυλίζοντας τις εστίες αντιπαράθεσης.
Από τη μεριά της η πλειοψηφία επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, καθώς τα στελέχη της ηγεσίας απεύχονται μια εικόνα βίαιης αντιπαράθεσης στο έκτακτο συνέδριο που θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Παράλληλα επιθυμούν να δώσουν την εικόνα μιας δομής που θα προχωρήσει συντεταγμένα προς τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στα τέλη Νοεμβρίου και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αναλάβουν την ευθύνη της διαφαινόμενης ρήξης και της αποχώρησης Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.