Τι αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ για τα συνολικά δεδομένα των θανάτων των πέντε παιδιών, την πλήρη ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων, τις αναφορές των ιατρών του Παίδων, τις αντικρουόμενες μαρτυρίες και τις τεράστιες διαφορές με την προηγούμενη υπόθεση του 2022 της μητέρας με τα τρία νεκρά παιδιά.
Τυχόν σημαντικά ευρήματα που να καταδεικνύουν εγκληματική ενέργεια (σ.σ. τα πλήρη αποτελέσματα αναμένεται να βγουν σε τουλάχιστον 10-15 ημέρες) στις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις του 15 μηνών αγοριού που έχασε την ζωή του τον περασμένο Αύγουστο στην Αμαλιάδα, αποτελούν –όπως σημειώνουν στελέχη της ΕΛΑΣ- ουσιαστικά την «τελευταία ελπίδα», ώστε να αναδειχθεί κάποιο αποδεικτικό στοιχείο στην υπόθεση του επονομαζόμενου δεύτερου «θρίλερ της Πάτρας» με τους εξεταζόμενους θανάτους πέντε μωρών την περίοδο 2014-2024 που σχετίζονται με την 24χρονη Ειρήνη Μ. Συμπληρώνοντας τα ίδια στελέχη των αρχών ασφαλείας ότι «αν δεν υπάρξει ύποπτο εύρημα κι αυτός ο θάνατος αποδοθεί σε παθολογικά αιτία η συνολική υπόθεση πιθανότατα θα κλείσει».
Κι αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οι φάκελοι των προηγούμενων τεσσάρων θανάτων έχουν σαφή στοιχεία από ιατρικούς φακέλους κι από ιατροδικαστικές εκθέσεις, με πλήρεις σχετικές εξετάσεις, ότι οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Με τουλάχιστον τέσσερις έμπειρους ιατροδικαστές στους οποίους απευθύνθηκε το in (σ.σ. από την προηγούμενη υπόθεση της μητέρας στην Πάτρα, οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν απαγόρευση δημοσίων δηλώσεων στα ΜΜΕ) να δηλώνουν ότι η «διάμεση πνευμονίτιδα» που έχει καταγραφεί στους θανάτους τριών από τα πέντε παιδιά, δεν προκαλείται από εξωτερικό αίτιο, από δόλια ενέργεια. Επιπλέον σε τουλάχιστον δύο από τους συγκεκριμένους θανάτους ήταν παρόντα κι άλλα άτομα, πέρα από την 24χρονη ενώ σε άλλες που προκαλούν ορισμένες υπόνοιες οι μαρτυρίες είναι μη ευκρινείς, αντικρουόμενες ή «ετεροχρονισμένες». Επιπλέον όλα αυτά συνοδεύονται με αλληλοκατηγορίες από ορισμένα μέλη οικογενειών με σημαντικά προβλήματα σε κοινωνικό κι όχι μόνο επίπεδο .
Με ενδεικτικές αναφορές και του εξαιρετικά έμπειρου ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείο «Αγία Σοφία» όπως μνημονεύονται σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του in ότι ο θάνατος του δύο μηνών βρέφους της Ειρήνης, πέρσι το φθινόπωρο, οφείλεται μετα βεβαιότητας στα διαρκή προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και τα οποία ίσως σχετίζονται με κάποιες επιλογές ατόμων από το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον της. Όπως κι ότι δεν δημιουργείται καμιά υποψία για εμπλοκή της 24χρονης μητέρας που ήταν υπό διαρκή εποπτεία από το νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως κι ότι υπήρχε κι άλλο άτομο στον θάλαμο της –στις τελευταίες στιγμές του άτυχου παιδιού- όπου δεν έγινε αντιληπτή οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση της 24χρονης.
Με τους ίδιους αστυνομικούς να συμπληρώνουν ότι η προηγούμενη «υπόθεση της Πάτρας» με τα τρία νεκρά παιδιά της ίδιας μητέρας που έχει ήδη καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη υπήρχαν οι επιβαρυντικές μαρτυρίες περίπου 60 γιατρών και νοσηλευτών από έξι μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα και Πάτρα αλλά και τουλάχιστον επτά σημαντικών ιατροδικαστών που είχαν αποφανθεί ότι είχαν πέσει θύματα εγκληματικής ενέργειας. Επίσης υπήρχε και το εύρημα ύποπτης χορήγησης κεταμίνης σε ένα από τα τρία παιδιά. Αυτά ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν σε καταδίκη της μητέρας των παιδιών, παρ ότι τα περισσότερα συγγενικά της πρόσωπα δεν διατύπωναν υπαινιγμούς σε βάρος της.
Στην τωρινή υπόθεση δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα αποδεικτικό-επιστημονικό στοιχείο που θα μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα σε ένα κατηγορητήριο για ανθρωποκτονίες. Επιπλέον κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από ούτε έναν από γιατρούς ή ιατροδικαστές που είχαν ασχοληθεί με τους θανάτους των εν λόγω παιδιών. Αντιθέτως εδώ μιλούν μόνο συγγενείς, γνωστοί κλπ με αμφιλεγόμενες μαρτυρίες οι οποίες μέχρι τώρα δεν μπορούν να ενισχύσουν οποιαδήποτε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ούτε ασφαλώς μπορεί να αποτελέσουν τεκμήριο, ορισμένες θολές απαντήσεις ή διαφοροποιήσεις της 24χρονης μητέρας –σε τουλάχιστον 30 συνεντεύξεις της- που βρίσκεται σε διένεξη με συγγενείς της ή και με άλλα πρόσωπα. Έτσι όλο το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο τελευταίο συμβάν με τον θάνατο του 15μηνών Παναγιώτη κι αν μπορεί να βρεθεί ιστολογικά ή τοξικολογικά ύποπτο εύρημα που να καταδεικνύει σκόπιμη ενέργεια. Κάτι που αναμένεται να δώσει νέα διάσταση κι ώθηση στην έρευνα. Σημειώνεται πάντως ότι από την αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψαν ίχνη απόπειρας πνιγμού ή κακοποίησης του παιδιού».