ΣΥΡIZA: Συνέδριο διάσπασης – Αποχωρεί ο Κασσελάκης και 3 βουλευτές

ΣΥΡIZA: Συνέδριο διάσπασης – Αποχωρεί ο Κασσελάκης και 3 βουλευτές

Υπερψηφίστηκαν οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία

Με μία -αναμενόμενη- διάσπαση και την αποχώρηση τριών βουλευτών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Πρωταγωνιστές της ημέρας ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι βρέθηκαν από νωρίς στο χώρο του συνεδρίου, δημιουργώντας σύμφωνα με την πλευρά της πλειοψηφίας «τεχνητό συνωστισμό», προκειμένου να υπάρξουν διαδικαστικά προβλήματα.

Δεν μπήκε στο συνέδριο, ιδρύει νέο κόμμα ο Κασσελάκης

Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και ήταν εκλεγμένος σύνεδρος περιορίστηκε στις βόλτες μεταξύ Ιεράς Οδού και Ταύρου, από όπου αργά το βράδυ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στους υποστηρικτές του, το μεσημέρι του Σαββάτου θα κάνει ανακοινώσεις για «το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο κίνημα που θα δημιουργηθεί σε αυτή τη χώρα».

«Εμείς δεν πρόκειται να παραδοθούμε στον ωχαδερφισμό, δεν πρόκειται να βάλουμε κάτω το πνεύμα κινηματικότητας που έχουμε μέσα μας. Σήμερα, αυτή τη στιγμή, προφανώς, όπως καταλαβαίνετε, αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε αρχικά, μιλώντας στα γραφεία του στον Ταύρο, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι πολλοί υποστηρικτές του.

Οι συγκεντρωμένοι τον χειροκρότησαν, δείχνοντάς του πως επικροτούν την επιλογή του.

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης είπε στους παρευρισκόμενους πως παραχωρήσει δηλώσεις το μεσημέρι σου Σαββάτου (9/11), επίσης στα γραφεία του στον Ταύρο. Προαναγγέλλοντας πως θα προχωρήσει αμέσως σε μια νέα πολιτική κίνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης τους κάλεσε να παραστούν σε αυτήν τη συνάντηση «για μια γιορτή δημοκρατίας, για το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα».

Θέλοντας να καταδείξει πως δεν ευθύνεται για τις παραπάνω εξελίξεις, ο κ. Κασσελάκης επεσήμανε πως οι εν λόγω πράξεις στις οποίες προχωρά δεν αποτελούν αποστασία. «Δεν πρόκειται για αποστασία, αλλά για τη συνέχεια της δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά εκείνων που «κυβέρνησαν το 2015-2019», με τις αν λόγω αιχμές να είναι αν μη τι άλλο σαφέστατες.  «Αυτοί που κυβέρνησαν το 2015-2019 έχουν μείνει άφωνοι τις τελευταίες ημέρες. Θα κριθούν κι εκείνοι από την Ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

Πιθανόν στο πλευρό του να βρεθούν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ραλλία Χρηστίδου, Πέτρος Παππάς και Αλέξανδρος Αυλωνίτης είναι ήδη εκτός Κουμουνδούρου, ενώ μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν αρκετά κοντά στο περιβάλλον Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Παράλληλα, δεν έχουν ανακοινώσει τι θα πράξουν και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είχαν ταχθεί κατά καιρούς στο πλευρό του έκπτωτου προέδρου, όπως η Νίνα Κασιμάτη, η Κυριακή Μάλαμα, η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Μένει να φανεί αν το νέο κόμμα Κασσελάκη θα δημιουργήσει μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, την ώρα που αν συμβεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάψει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πυρά» των υποψηφίων κατά Κασσελάκη

Από την άλλη, η πλευρά της πλειοψηφίας και οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος κατηγόρησαν τον κ. Κασσελάκη για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας και αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δυστυχώς διαψευστήκαμε» σημείωσε ο Παύλος Πολάκης για τον τον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας πως «ούτε πολιτική ομάδα έφτιαξε, ούτε πολιτικό πρόγραμμα παρήγαγε».

«Πίστευε ότι το one man show μπορεί να αποτελέσει πολιτική. Γι’ αυτό και το χαστούκι των ευρωεκλογών» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης.

«Το τελευταίο διάστημα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μπήκε και μέσα στο κόμμα και χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήματα που για να ικανοποιήσουν μια εμμονική προσωποκεντρική επίθεση στην παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Μετά τις εκλογές το σπιράλ θανάτου περιελάμβανε δαιμονοποίηση όσων πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί της προοδευτικής παράταξης» σημείωσε ο Νικόλας Φαραντούρης.

Παράλληλα, και ο Απόστολος Γκλέτσος εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του κ. Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι ο έκπτωτος πρόεδρος «ήρθε στην ΚΕ να πει στους συντρόφους ότι είναι κουκουλοφόροι και ότι το κόμμα μας έχει μαύρα ταμεία και ότι είμαστε της διαπλοκής;».

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου, Γιάννης Μαντζουράνης, οι σύνεδροι ενέκριναν και τις τέσσερις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου.

Συνολικά ψήφισαν 3.072 (από τους 4.282 που ήταν αρχικά). Υπέρ τάχθηκαν 2.784 σύνεδροι, κατά 276, ενώ 12 ψήφισαν λευκό.

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ