Ρόδος: Ο “Ηλείος” Κώστας Κοτσανάς δημιουργός γιγαντιαίου ομοιώματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (video)

Ρόδος: Ο “Ηλείος” Κώστας Κοτσανάς δημιουργός γιγαντιαίου ομοιώματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (video)

Για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάζεται ένα ακριβές λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε γιγάντιο μέγεθος

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο νησί της Ρόδου, που θεωρείται και ο αρχαίος τόπος κατασκευής του.

Η κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη και πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, και συγκεκριμένα από τον ιδρυτή του, Κώστα Κοτσανά (που κατά τη διάρκεια της μόνιμης παρουσίας του στην Ηλεία άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη ως διευθυντής του Σχολείου Β` Ευκαιρίας, ενώ την περίοδο της οικονομικής κρίσης ανάγκασε το Γερμανικό κοινό να «υποκλιθεί» στην δημιουργικότητα του…).

Στη φωτογραφία, μεταξύ άλλων, διακρίνεται ο δημιουργός του ομοιώματος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, Κώστας Κοτσανάς (4ος από αριστερά)…

Να σημειωθεί ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο, πλανητικής λειτουργίας, μηχανισμό και αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής.

Το ομοίωμα, βάρους 950 κιλών, είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο. Σχεδιάστηκε ώστε τα διασωθέντα τμήματά του, όπως γρανάζια, πλάκες και επιγραφές, να φέρουν πρασινοκαφέ οξείδωση, όπως θα έμοιαζαν κατά την ανάσυρσή τους από τη θάλασσα. Τα συμπληρωματικά τμήματα, που έχουν γίνει αποδεκτά από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα, φέρουν παλαιωμένη χρυσοκαφέ οξείδωση.

Ο μηχανισμός λειτουργεί αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν:

-Τη φάση της Σελήνης.

-Τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ζωδιακό κύκλο.

-Τις επερχόμενες εκλείψεις (σεληνιακές ή ηλιακές).

-Το περίγειο και το απόγειο της Σελήνης κ.ά.

Η χρηματοδότηση έγινε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, με πρόεδρο τον καθηγητή Ηλία Τομάζο. Το μνημείο αποτελεί δωρεά στο Δήμο Ρόδου και τοποθετήθηκε σε δημόσιο χώρο, στο συγκρότημα Θέρμαι.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βουλευτών του νομού Ρόδου και πλήθους επισκεπτών.

Κωνσταντίνος Κοτσανάς

Γεννήθηκε το 1963 στην Αιγείρα – Σελιάνα Αχαΐας. Σπούδασε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής, που αφορούν έρευνες και μελέτες του στην αρχαιοελληνική τεχνολογία, σε Διεθνή Συνέδρια, Πανεπιστήμια, Αρχαιολογικά Μουσεία και Διεθνείς Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας / Διεθνές Συνέδριο Μουσείων Επιστημών Ασίας ”ISSM” / Πανεπιστήμιο Κάν / Εθνικό Μουσείο Επιστημών Κορέας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βασιλείας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαρέζε, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Γραφεία Ευρεσιτεχνιών Χάγης, Βιέννης και Μονάχου, κ.α.).

Έχει παρουσιάσει πολλές διατριβές με το ίδιο αντικείμενο στα σημαντικότερα σχετικά Διεθνή Συνέδρια.

Έχει δημιουργήσει το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» και το «Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών» στην Αθήνα (Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Κολωνάκι), το «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας» στο Κατάκολο και το «Μουσείο Αρχιμήδη» στην Αρχαία Ολυμπία και όλα τα εκθέματά τους μαζί με το υποστηρικτικό τους υλικό, χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Στα μουσεία εκτίθενται 500 περίπου λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων με στόχο να αναδείξουν μια σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξουν ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας μας.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές περιοδεύουσες Εκθέσεις, σε όλο τον κόσμο (και στις 5 ηπείρους) σε Αρχαιολογικά και Επιστημονικά Μουσεία, Πανεπιστήμια και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, της Βιέννης και του Μονάχου, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε και της Βασιλείας, το Πολυτεχνείο της Λυών, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Μουσείο Επιστημών της Κορέας, την Εθνική Βιβλιοθήκη Γαλλίας (Παρίσι), το Γαλιλαίο Παρκ (Γερμανία), Εθνικό Μουσείο Επιστημών Ταϊλάνδης, Τεχνολογικό Μουσείο Σιγκαπούρης, Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), κ.α.

Επίσης, έχει συγγράψει έξι βιβλία σχετικά με την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Έχει βραβευθεί για το έργο του στην Ελλάδα και το εξωτερικό (π.χ. Υπουργείο Παιδείας – Αριστείο καινοτομίας – Αθήνα – Μάρτιος 2009 / Ένωση Μουσείων Επιστημών Ασίας – ISSM – Daejeon – Κορέα – Σεπτέμβριος 2016, κ.α.).

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ