Μητσοτάκης για Ευρωεκλογές: Επιστολική ψήφος, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό

Μητσοτάκης για Ευρωεκλογές: Επιστολική ψήφος, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, «καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο. Το έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια». Έκανε λόγο για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός,  πολλές ομάδες πολιτών -υπερήλικες, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και μαθητές- μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου, ενώ πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας στις ευρωεκλογές αποτελεί πρόκριμα για να τεθεί σε ισχύ ακολούθως και στις εθνικές εκλογές.

Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό

Πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το καινούριο σύστημα, έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Και όσο όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση, η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές, ενώ γίνεται και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Για το σύστημα ανάδειξης των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης, μέσω λίστας. Συμπλήρωσε δε «ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Λεπτομέρειες αναμένονται στις 3 το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο.

Για ιστορική στιγμή στην Ελληνική δημοκρατία έκανε λόγο σε ανάρτησή του, ο υπουργός επικρατείας, Ακης Σκέρτσος.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν το απόγευμα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

ΗΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ