Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Παιχνίδι με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή (live)

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Παιχνίδι με τη φωτιά στη Μέση Ανατολή (live)

300 πυραύλοι και drones του Ιράν απογειώθηκαν με προορισμό το Ισραήλ, όμως, αναχαιτίστηκαν λόγω της αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει το Τελ Αβίβ – Την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα

14:50 Πώς το Ισραήλ κατάφερε να καταρρίψει τους πυραύλους του Ιράν

Οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 300 πυραύλους και drones, τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν, λόγω της αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει το Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε την Κυριακή ότι το «99%» των βλημάτων που εκτόξευσε το Ιράν αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους εταίρους του, ενώ μόνο ένας «μικρός αριθμός» βαλλιστικών πυραύλων έφτασε στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατέρριψε τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis πάνω σε δύο αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στην ανατολική Μεσόγειο.

14:38 Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μίλησε σε μια συνάντηση με ξένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεών του:

  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας στο Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για αυτοάμυνα
  • Δεν επιδιώκουμε να επεκτείνουμε τη σύγκρουση στην περιοχή
  • Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι θα στοχεύσουμε τις βάσεις τους αν στοχοποιηθεί το Ιράν
  • Η ασφάλεια των γειτονικών χωρών βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ιράν.

14:33 Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ

Ο γερμανικός όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις πτήσεις προς το Αμάν (Ιορδανία) τη Βηρυτό (Λίβανος), το Ερμπίλ (βόρειο Ιράκ) και το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) τουλάχιστον μέχρι αύριο, Δευτέρα, μετά την τελευταία αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

Ο όμιλος στον οποίο ανήκουν η γερμανική αεροπορική εταιρία καθώς και οι ελβετικές και οι αυστριακές αερογραμμές (SWISS και Austrian airlines) θα διασφαλίσει επίσης ότι οι πτήσεις του θα αποφύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει την Παρασκευή ότι αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Τεχεράνη μέχρι τις 18 Απριλίου και ότι δεν θα χρησιμοποιεί τον ιρανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Νωρίς το Σάββατο και οι ολλανδικές αερογραμμές KLM – το ολλανδικό σκέλος του ομίλου Air-France-KLM – ανακοίνωσαν ότι δεν θα εκτελούν πτήσεις πάνω από το Ισραήλ και το Ιράν προληπτικά, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αλλά ότι θα συνεχίσουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, στα παράλια της Μεσογείου, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.

14:24 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι βρετανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drone

13:54 Το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και μπορεί να προστατευτεί, λέει η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Ισραήλ απέδειξε ότι είναι ισχυρό και ότι θα μπορούσε να αμυνθεί αποκρούοντας μια ιρανική επίθεση εν μία νυκτί μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

«Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική του συμπεριφορά με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει μια ολόκληρη περιοχή», δήλωσε η ίδια. «Και οι δυνατότητες του Ισραήλ έχουν δείξει ότι το Ισραήλ είναι ισχυρό, ότι το Ισραήλ μπορεί να προστατευτεί».

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων και μέσω πληρεξουσίων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες, ανέφερε το Reuters.

13:51 70 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο

Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν περίπου 70 ιρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο κατέρριψε επίσης έναν απροσδιόριστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν.

Εκτός από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, το Ισραήλ λέει ότι και η Γαλλία βοήθησε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ η Ιορδανία δήλωσε ότι κατέστρεψε βλήματα που εκτοξεύτηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της.

13:46 Ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει «επίμονη έκκληση» να μην κλιμακωθεί η βία

Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σήμερα «επίμονη έκκληση» για να μην υπάρξει «ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», μετά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

13:37 Χτύπημα των IDF σε τοποθεσία κατασκευής όπλων της Χεζμπολάχ

Οι IDF επιβεβαιώνουν την αεροπορική επιδρομή νωρίτερα σήμερα στην περιοχή Nabi Chit, στον βορειοανατολικό Λίβανο.

Η επίθεση είχε ως στόχο μια «σημαντική τοποθεσία κατασκευής όπλων» που ανήκει στη Χεζμπολάχ, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι το πλήγμα έρχεται ως απάντηση σε περίπου 40 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω της νυχτερινής ιρανικής επίθεσης.

13:23 Το Ιράν καλεί τους πρεσβευτές της Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τους πρεσβευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά την καταδίκη της Τεχεράνης από τις χώρες αυτές για την πρωτοφανή επίθεσή της κατά του Ισραήλ.

Ο διευθυντής για τη Δυτική Ευρώπη στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε τις τρεις χώρες για «διπλά πρότυπα», καθώς αντιτάχθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε συνταχθεί από τη Ρωσία και η οποία θα καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.

Το Ιράν καταδίκασε το δυτικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επειδή δεν κατήγγειλε την επίθεση του Ισραήλ στο προξενείο του στη Συρία την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη της Φρουράς της Επανάστασής του, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι στρατηγοί.

13:12 Τι συνέβη την 1η Απριλίου;

Το Ιράν λέει ότι η πρωτοφανής επίθεσή του κατά του Ισραήλ ήταν απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό πριν από δύο εβδομάδες.

Αλλά τι συνέβη τότε;

  • Την 1η Απριλίου, μια αεροπορική επιδρομή έπληξε το κτίριο της πρεσβείας του Ιράν στη συριακή πρωτεύουσα.
  • Από την επίθεση σκοτώθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ιρανοί στρατηγοί και πέντε στρατιωτικοί σύμβουλοι.
  • Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο επιτίθεται τακτικά σε ιρανικές θέσεις στη Συρία.
  • Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.
  • Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν επιβεβαίωσε ότι η νυχτερινή επίθεση που ονομάστηκε Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση έγινε για την τιμωρία «του εγκλήματος της σιωνιστικής οντότητας να στοχοποιήσει το ιρανικό προξενείο στη Συρία».

12:51 Τους δώσαμε ένα μάθημα, λέει ο ιρανός πρόεδρος

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι εξήρε την επίθεση αντιποίνων του Ιράν κατά του Ισραήλ από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και δήλωσε ότι η επιχείρηση έδωσε στο Ισραήλ ένα αξέχαστο μάθημα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Press TV.

Ο Ραΐσι ανέφερε σε δήλωσή του ότι η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ιρανικής κυβέρνησης και εκπλήρωσε την υπόσχεση του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, να «τιμωρήσει τον επιτιθέμενο».

12:46 Το Κατάρ εκφράζει βαθιά ανησυχία, προτρέπει σε αποκλιμάκωση

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του κράτους του Κόλπου για τις περιφερειακές εξελίξεις και καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν την κλιμάκωση, να προωθήσουν την ηρεμία και να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

12:38 Αεροδρόμια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις ακυρώνουν τις εσωτερικές πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας

Τα διεθνή αεροδρόμια «Ιμάμ Χομεϊνί» και «Μεχραμπάντ» της Τεχεράνης, όπως και αεροδρόμια σε πολλές άλλες ιρανικές πόλεις ακύρωσαν τις εσωτερικές τους πτήσεις έως το πρωί της Δευτέρας λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων ISNA και Mehr, καθώς ο δυτικός εναέριος χώρος του Ιράν παραμένει κλειστός για πτήσεις.

12:36 Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Κυριακή ότι ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα επιδείνωνε τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δεν θέλει έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Οι δολοφονίες στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα εισήγαγε πρόσθετη αβεβαιότητα».

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Telegram δήλωσε: «Ανησυχούμε βαθιά για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και καλούμε τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Αναμένουμε ότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή θα επιλυθούν από τις χώρες με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

12:30 «Βαθιά ανήσυχη» δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι μετά την επίθεση του Ιράν

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει «βαθιά ανήσυχη» για πιθανή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να το αποφύγουμε αυτό», δήλωσε η Μελόνι στο X.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι ελπίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή της κατά του Ιράν.

«Ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια προσεκτική γραμμή. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει αντεπίθεση στην αντεπίθεση», δήλωσε ο Ταγιάνι στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL 102,5.

Η Ιταλία θα φιλοξενήσει νωρίς σήμερα το απόγευμα μια συνάντηση με βίντεο της G7 για να συζητηθεί το θέμα. Η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

12:18 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται στις 33.729

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στον εξάμηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αυξήθηκε σε 33.729, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Άλλοι 76.371 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, καθώς εκτιμάται ότι 8.000 πτώματα είναι θαμμένα σε βομβαρδισμένα κτίρια.
Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 43 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 62, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

11:52 Στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ισραήλ) θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας

11:50 Το Ισραήλ πλήττει τον νότιο Λίβανο

Οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ είναι σχεδόν καθημερινές και περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις παραμεθόριες περιοχές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ωστόσο έχουν αυξηθεί σε ένταση και συχνότητα αυξάνοντας παράλληλα τον φόβο για μια ευρύτερη σύγκρουση. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε 40 εκτοξεύσεις από τον Λίβανο, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επίθεση της ένοπλης ομάδας από τις 7 Οκτωβρίου.

11:44 Από μία κλωστή κρέμεται η τύχη της Μέσης Ανατολής

«Βράζει» η Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Αν και ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η επίθεση έλαβε τέλος και πως δεν θα υπάρξει άλλη, όλα φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή και συγκεκριμένα από την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, βράδυ Σαββάτου, οι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ψήφισαν στη μέση της νύχτας για να αναθέσουν την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, που αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ και τον Μπένι Γκραντζ έναν αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

11:40 Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις»

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Λίγες ώρες πριν την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 18:00 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή».

11:24 «Εξακολουθεί να ισχύει η απειλή για αντίποινα»

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δηλώνει ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του εξακολουθεί να ισχύει.

«Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας. Θα ηγηθώ μιας πολιτικής επίθεσης κατά του Ιράν», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Ofir Sofer δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού: «Το θράσος του Ιράν σε μια τέτοια επίθεση πρέπει να διαγραφεί».

Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησε νωρίτερα: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να «μείνουν μακριά».

11:16 Ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός ζητά «πλήρη έλεγχο της Γάζας»

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς λέει ότι οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς δεν θα φέρουν τους αιχμαλώτους πίσω από τη Γάζα.

«Όπως προειδοποίησα, η εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών του Ισραήλ και το κυνήγι της Χαμάς για μια συμφωνία, μόνο απομακρύνει την πιθανότητα να επιστρέψουν όλοι στο σπίτι τους. Ήρθε η ώρα να πάρουμε μαθήματα, να αλλάξουμε κατεύθυνση και να αποκαταστήσουμε τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο X.

Ο Σμότριτς, ο οποίος έχει αποκλειστεί από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει ζητήσει να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και να δώσουν χώρο σε Ισραηλινούς που θα μπορούσαν να «κάνουν την έρημο να ανθίσει».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (11πμ): Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι το 99% των 300 βλημάτων που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ —από το έδαφος του Ιράν— κατά τη διάρκεια της νύχτας αναχαιτίστηκαν.

Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν λέει ότι δεν επεδίωκε κλιμάκωση και ότι απαντούσε στις ισραηλινές επιθέσεις στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Οι επιθέσεις έγιναν ενώ η Χαμάς δήλωσε ότι νωρίτερα παρέδωσε την απάντησή της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν κλιμάκωση» αλλά θα «συνεχίσουν να υποστηρίζουν» την άμυνα του Ισραήλ.

Δείτε live

10:47 Η Ιορδανία αναχαίτισε «ιπτάμενα αντικείμενα» για να προστατεύσει τους πολίτες της

Η Ιορδανία αναχαίτισε κάποια «ιπτάμενα αντικείμενα» που, όπως είπε, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της χθες το βράδυ, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Κάποια θραύσματα έπεσαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χωρίς να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμούς σε πολίτες», αναφέρεται.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα αντιμετωπίσουν οτιδήποτε θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας και των πολιτών της και την ιερότητα του εναέριου χώρου και του εδάφους της», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, λέγοντας ότι μια κλιμάκωση θα ήταν επικίνδυνη, πρόσθεσε.

10:33 Η έκταση των ζημιών στο εσωτερικό του Ισραήλ εξακολουθεί να εκτιμάται

Δεν είναι σαφές πόσες ζημιές και πόσες απώλειες υπέστη το Ισραήλ από τα χτυπήματα του Ιράν.

Ένας από τους τραυματίες ήταν ένα επτάχρονο κορίτσι από κοινότητα Βεδουίνων κοντά στη νότια πόλη Αράντ, το οποίο νοσηλεύεται στην εντατική, σύμφωνα με το ιατρικό κέντρο που το παρέλαβε.

Ασαφής είναι επίσης η έκταση των ζημιών στην ισραηλινή αεροπορική βάση Νεβατίμ, η οποία επλήγη από τουλάχιστον 15 βαλλιστικούς πυραύλους. Οι Ισραηλινοί λένε ότι η συντριπτική πλειονότητα αναχαιτίστηκε.

10:24 Η Emirates Airlines ακυρώνει πτήσεις, επαναδρομολογεί άλλες

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στους πελάτες μετά το πρόσφατο κλείσιμο του εναέριου χώρου», δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επαναλειτουργία των εναέριων χώρων του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

10:08 Η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της», λέει το Ιράν

Ο Mohammad Bagheri λέει ότι η επιχείρηση «πέτυχε όλους τους στόχους της» και ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω επιχειρήσεις εάν το Ισραήλ δεν ανταποκριθεί, σύμφωνα με σχόλια που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν είχε στόχο πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα, αντίθετα επικεντρώθηκε σε στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία, ιδιαίτερα σε μια βάση πληροφοριών στο όρος Ερμόν που χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, μαζί με την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ, από όπου εκτοξεύτηκαν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που στόχευσαν το προξενείο.

Ο Bagheri δήλωσε ότι και οι δύο «καταστράφηκαν και αχρηστεύτηκαν σημαντικά» και προειδοποίησε ότι το Ιράν είναι σε θέση να εξαπολύσει μια επίθεση «δέκα φορές ισχυρότερη».

10:00 «Κράτος τρομοκρατίας» αποκάλεσε το Ιράν ισραηλινός υπουργός

«Η ιρανική επίθεση εμποδίστηκε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, μαζί με τους εταίρους μας, τους Αμερικανούς και άλλους… Όλος ο κόσμος είδε σήμερα ποιο είναι το Ιράν – ένας κράτος τρομοκρατίας», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant.

09:50 Συνομιλία των ηγετών της G7 για την ιρανική επίθεση

Η Ιταλία έχει συγκαλέσει βιντεοκλήση των ηγετών της G7 για να συζητήσουν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Reuters.

Η κλήση θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα, ώρα Ευρώπης. Η Ιταλία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα ότι σκοπεύει να συγκαλέσει συνάντηση της G7 «για να συντονίσει μια ενιαία διπλωματική απάντηση στην θρασύτατη επίθεση του Ιράν».

09:44 Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενη επίθεση εάν υποστηρίξει κάποια ισραηλινή «απάντηση»

Ο Mohammad Bagheri, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή απάντηση στην ιρανική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν «πολύ ευρύτερη», σύμφωνα με τo ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το πρακτορείο τον επικαλείται λέγοντας ότι ο λόγος της χθεσινής επίθεσης ήταν ότι το Ισραήλ είχε περάσει τις κόκκινες γραμμές του Ιράν.

Ο Bagheri είπε επίσης ότι το Ιράν έχει μεταφέρει μήνυμα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας «ότι αν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε περαιτέρω επιθετικές σιωνιστικές κινήσεις μέσω των βάσεων ή των στρατιωτικών τους μέσων σε όλη την περιοχή, και αυτό μας έχει αποδειχθεί, οι βάσεις και τα μέσα και το προσωπικό τους στην περιοχή δεν θα έχουν καμία ασφάλεια».

Και πρόσθεσε: «Θα τη δούμε και εμείς ως επιθετική και θα αντιδράσουμε αναλόγως».

09:22 Η Χαμάς λέει ότι η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ είναι «φυσικό δικαίωμά» του

«Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγεται από το Ιράν κατά της σιωνιστικής οντότητας είναι φυσικό δικαίωμα και η δέουσα απάντηση στο έγκλημα της στοχοποίησης του προξενείου στη Δαμασκό», ανέφερε η παλαιστινιακή ομάδα σε ανάρτησή της στο Telegram.

Η Χαμάς δήλωσε ότι επιβεβαιώνει «το φυσικό δικαίωμα» των χωρών και των λαών της περιοχής να αμυνθούν «απέναντι στις σιωνιστικές επιθέσεις», αναφερόμενη στο Ισραήλ.

«Καλούμε το αραβικό και ισλαμικό έθνος μας, τους ελεύθερους λαούς του κόσμου και τις δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην πλημμύρα της Al-Aqsa», πρόσθεσε η ομάδα, αναφερόμενη στην επίθεσή τους στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

09:20 Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι στην άμυνα κατά της επίθεσης του Ιράν συμμετείχαν γαλλικά στρατιωτικά μέσα

09:13 Το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του

Μετά από την Ιορδανία και το Ιράκ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, καθώς η αεροπορική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι κίνδυνοι ασφάλειας από την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η Ιορδανία που βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ έθεσε σε ετοιμότητα την αντιαεροπορική άμυνα της για την αναχαίτιση τόσο μη επανδρωμένων drones, όσο και πυραύλων που ενδεχόμενα θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, όπως δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφάλειας.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν στην κατάρριψη ιρανικών drones που κατευθύνονταν κατά στόχων στο Ισραήλ. Οι εμπλοκές αυτές, εξελίχθηκαν στον εναέριο χώρο της συνοριακής γραμμής μεταξύ του Ιράκ και της Συρίας, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 στο Ισραήλ.

08:58 «Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ» λέει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών προχωρά στην απερίφραστη καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν προς το Ισραήλ, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνιστούν επιδείνωση της επιβαρυμένης κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ, που συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή. Τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.» Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «Είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών.»

08:52 Καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Καταδικάζω έντονα την κατάφωρη και αδικαιολόγητη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Και καλώ το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν αμέσως αυτές τις επιθέσεις. Όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή» έγραψε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

08:46 Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν

Μπάιντεν και Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία νωρίτερα, με τον αμερικανό πρόεδρο να διαβεβαιώνει τον ισραηλινό πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στην άμυνά του, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά του Ιράν.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε επόμενα βήματα κάνει θα γίνουν κατόπιν συνεννοήσεως, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

08:39 «Τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir εξήρε τη στρατιωτική άμυνα κατά του καταιγισμού πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Τώρα ζητάει μια μεγάλη απάντηση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Εντυπωσιακή άμυνα μέχρι στιγμής – τώρα χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση», έγραψε στο Χ.

08:27 Το Ισραήλ ανοίγει εκ νέου τον εναέριο χώρο της – Το ίδιο η Ιορδανία

Η Αρχή αεροδρομίων του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της από τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα).

Πρόσθεσε ότι τα δρομολόγια των πτήσεων από το Τελ Αβίβ αναμένεται να επηρεαστούν και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ελέγχουν τις ώρες πτήσεων.

08:18 Η Ιαπωνία λέει ότι η επίθεση στο Ιράν «επιδεινώνει περαιτέρω» την περιφερειακή κατάσταση

Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα που εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίθεση αντιποίνων του Ιράν.

«Αυτή η επίθεση είναι μια επίθεση που επιδεινώνει περαιτέρω την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η δήλωση του ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι και καταδικάζουμε έντονα αυτού του είδους την κλιμάκωση».

08:07 Το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα «με πλήρη ισχύ»

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς απέρριψε την πρόταση που κατέθεσαν οι διαμεσολαβητές.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσπαθεί να υλοποιήσει τους στόχους του πολέμου με τη Χαμάς με πλήρη ισχύ και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την επιστροφή των 133 ομήρων από τη Γάζα», αναφέρεται.

7:30 IDF: Το 99% των 300 πυραύλων και drone καταστράφηκαν

Το Ιράν εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, το 99% των οποίων καταρρίφθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πλήρως λειτουργικές και συζητούν επιλογές για τη συνέχεια.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις ενέργειες του Ιράν και δήλωσε ότι «ωθούν την περιοχή προς την κλιμάκωση».

7:00 Νετανιάχου: «Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε»

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, αναφέρει στην πρώτη δήλωσή του μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Σημειώνεται ότι το μήνυμα του Νετανιάχου έρχεται μετά τη δίωρη αξιολόγηση της κατάστασης με τον υπουργό Πολέμου Benny Gantz και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant. Περισσότερα εδώ.

6:40 Το Ισραήλ απέκρουσε, η αντιπαράθεση δεν τελείωσε

Το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμενων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει, ανέφερε σήμερα σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

06:20 Ο Μπάιντεν φοβάται τον Νετανιάχου, καλεί την G7

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε εναντίον του το Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι όταν μίλησε με τον Νετανιάχου, του είπε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αξιοσημείωτη ικανότητα να αμύνεται και να νικά ακόμη και σε πρωτοφανείς επιθέσεις – στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι την Κυριακή θα συζητήσει με τους ηγέτες των χωρών της G7 τη διαμόρφωση ενιαίας διπλωματικής απάντησης στην ιρανική επίθεση.

06:10 New York Times: Από το Ιράν εκτοξεύτηκαν 185 drones και 36 πύραυλοι Κρουζ

Σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ. Οι περισσότερες εκτοξεύσεις έγιναν από το Ιράν αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη. Το Ιράν εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους, γράφουν οι New York Times.

06:00 Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς προερχόμενη από οποιαδήποτε χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους.

05:45 31 τραυματίες από την επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών Μέσων, οι τραυματίες στο Ισραήλ είναι 31 και οι περισσότεροι τραυματίστηκαν στον πανικό τους να σπεύσουν στα καταφύγια.

05:33 NBC: Ο Μπάιντεν φοβάται ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνομίλησε τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνομιλία, αναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα δελτίο Τύπου.

Σύμφωνα με το δίκτυο NBC, o Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε μια γενικευμένη σύρραξη.

05:17 Η Σαουδική Αραβία καλεί σε αυτοσυγκράτηση

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εκφράζει την ανησυχία του για τη «στρατιωτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή και ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη για να αποτραπούν οι «κίνδυνοι των πολέμων».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο προειδοποιεί επίσης για «σοβαρές συνέπειες» σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης.

05:05 Συνοριοφύλακας τραυματίστηκε σε επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη

Συνοριοφύλακας νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα μετά από επίθεση που εξαπολύθηκε εναντίον της ίδιας και άλλων αστυνομικών που επιχειρούσαν στη Δυτική Όχθη, αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα.

04:51 IDF: Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται πλέον να παραμένουν στα καταφύγια

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινοί δεν χρειάζεται να παραμένουν στα καταφύγει. Παραμένουν, όμως, σε ισχύ οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις και η ακύρωση όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδρομών.

04:43 Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει το «ok» να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του ΣΑ για να καταδικάσει απερίφραστα το Ιράν για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να ενεργήσει αμέσως για να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα του Ισραήλ έγινε δεκτό και ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

04:34 O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

04:26 Αυτήν την ώρα η συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία πραγματοποιείται μετά το τέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

04:15 Νεότερα για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (20:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε η Μάλτα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε λίγο μετά από επίσημο αίτημα του Ισραήλ στον ΟΗΕ σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

04:10 Drones αναχαιτίζονται πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ

Είναι ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν τη στιγμή που τα ιρανικά drones αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα άμυνας.

Ο ουρανός είναι γεμάτος μικρές λάμψεις, μόνο που είναι τα «όπλα» που έστειλε το Ιράν στο Ισραήλ για να «εκδικηθεί» για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό.

Τα ιρανικά drones δεν έφτασαν μόνο πάνω από το Όρος του Ναού (ή τέμενος Αλ Ακσά) στην Ιερουσαλήμ αλλά και πάνω από το κτίριο της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αλλά κι εκεί αναχαιτίστηκαν επίσης.

04:02 Κάτοικος Ιερουσαλήμ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές – Δεν το έχω ξαναβιώσει αυτό»

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής ελληνοισραηλινών σχέσεων και κάτοικος της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι υπήρξε ένα κύμα επίθεσης από το Ιράν προς το Ισραήλ.

«Ήχησαν οι σειρήνες, μπήκαμε στα καταφύγια. Γνωρίζουμε ότι το γεγονός δεν τελείωσε. Εκτοξεύσεις έγιναν και από το Ιράκ , τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη… Ήταν γνωστό ότι κάτι θα περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

03:57 Ιράν: Η επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει τελειώσει

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

03:45 Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή (14/3) κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε νωρίτερα σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

03:42 Στόχος η βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Νεγκέβ

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ. Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την IRNA, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους».

Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά κάνει γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

03:36 Πάνω από 200 πυραύλους και drones εκτόξευσε το Ιράν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), πάνω από 200 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια ισραηλινή βάση στο νότιο Ισραήλ υπέστη μικρές ζημιές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο ABC News δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε επιπλέον 70 πυραύλους. Νωρίτερα είχε εκτοξεύσει 80, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 150.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:30 Η επίθεση του Ιράν είναι «υπολογισμένη» και «μετρημένη»

Ο Χασάν Μπαράρι του Πανεπιστημίου του Κατάρ, μιλώντας στο Al Jazeera, σχολίασε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «είναι μια κλιμάκωση», αλλά είναι επίσης «υπολογισμένη» και «μετρημένη».

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ιρανοί είναι να καταλήξουν σε μια μετρημένη, υπολογισμένη επίθεση προκειμένου να μην φανούν αδύναμοι μπροστά στους δικούς τους πληρεξουσίους», δήλωσε ο Barari.

Σχετικά με το πώς η επίθεση του Ιράν μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Barari δήλωσε ότι «όλα εξαρτώνται από το πώς οι Ισραηλινοί διαβάζουν την κατάσταση».

«Ξέρω ότι κάποιοι δεξιοί πολιτικοί στην κυβέρνηση θα το δουν αυτό ως ευκαιρία, επειδή η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο Ιράν-Ισραήλ και τότε μπορούν να κάνουν κάτι πιθανώς φρικτό στη Γάζα», υπογράμμισε.

03:22 Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Αεροσκάφη της RAF αναπτύσσονται για την αναχαίτιση τυχόν αεροπορικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή «θα αναχαιτίσουν οποιαδήποτε αερομεταφερόμενη επίθεση εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων αποστολών μας, όπως απαιτείτα» μετά τη στόχευση του Ιράν στο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Σε απάντηση στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με εταίρους σε όλη την περιοχή για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

03:17 Ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

03:14 Μπάιντεν: Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη

O Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και όπως αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση, η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ ο Αμερικανός πρόεδρος η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο ίδιος είχε μια ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ από την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του.

03:07 Μπάιντεν – Νετανιάχου θα μιλήσουν σύντομα

Σύμφωνα με τους Times Of Israel, Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχουν θα έχουν πολύ σύντομα επικοινωνία, μετά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν την ώρα πάντως, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, συνομιλεί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

03:00 Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

02:51 Αεροσκάφη της Ιορδανίας καταρρίπτουν δεκάδες ιρανικά drones

Το Reuters, επικαλούμενο «πηγές ασφαλείας», αναφέρει ότι ιορδανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία, τα οποία είχαν κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι πηγές σημειώνουν ότι τα drones καταρρίφθηκαν στον αέρα στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ωστόσο, δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι το Ιράν παρακολουθεί την Ιορδανία για τυχόν κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει ο «επόμενος στόχος».

02:44 Δέκαχρονο αγόρι σοβαρά τραυματισμένο σε επίθεση στο νότιο Ισραήλ

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι οι γιατροί της προσέφεραν βοήθεια σε ένα 10χρονο αγόρι στο νότιο Ισραήλ, το οποίο τραυματίστηκε από θραύσματα μετά την αναχαίτιση ενός ιρανικού drone.

Το αγόρι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μπιρσέμπα.

Δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης.

02:37 Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος: Θα απαντήσουμε στην επίθεση των Ιρανών

Απάντηση στην ιρανική επίθεση σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Το Ισραήλ υπόσχεται να απαντήσει στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του», αναφέρει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην πάνε για ύπνο λόγω των όσων έρχονται από την Τεχεράνη.

02:34 Το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων ολοκληρώθηκε

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ.

02:31 Τραμπ: Η επίθεση δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν εγώ προέδρος» μέσα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ έγραψε: «Το Ισραήλ δέχεται επίθεση! Αυτό δεν θα είχε επιτραπεί να συμβεί, δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι μαγνητοσκόπησε τη δήλωσή του για το Ισραήλ αντί να μιλήσει ζωντανά σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μαγνητοσκοπημένες ομιλίες».

02:28 Με αυτά τα συστήματα αεράμυνας μπορεί το Ισραήλ να αναχαιτίσει πυραύλους και drones

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες τόσο προετοιμασμένες όσο το Ισραήλ για την αεροπορική επίθεση του Ιράν, δεδομένου του οπλοστασίου του και της εμπειρίας του με ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, σημειώνει το CNN.

Η πιο γνωστή από τις σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος – ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο ομάδες μαχητών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Defense Systems, διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 90%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ παρουσίασε επίσης τη ναυτική έκδοση του Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως «C-Dome», για την αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι.

02:12 Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η συμμαχική με το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ, αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε με δεκάδες ρουκέτες το αρχηγείο αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και στο νοτιοανατολικό Λίβανο τις τελευταίες ώρες και υπάρχει κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

02:08 Οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια

Ο ισραηλινός στρατός ζητά από τους κατοίκους του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και του Εϊλάτ να παραμείνουν σε καταφύγια «μέχρι νεωτέρας».

Σημειώνεται ότι στη Νεβατίμ βρίσκεται ισραηλινή αεροπορική βάση, ενώ στη Ντιμόνα υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας.

Το Εϊλάτ είναι το νότιο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

02:00 Το Ισραήλ αναχαιτίζει drones του Ιράν

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν έξω από το ισραηλινό έδαφος με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Reuters ανέφερε ξεχωριστά ότι ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ιρανικά drones με κατεύθυνση προς το Ισραήλ, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να αποκαλύψει πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες.

Εκρήξεις και σειρήνες ακούγονται επίσης στην Ιερουσαλήμ, καθώς γίνονται αναχαιτίσεις στον ουρανό της πόλης, αναφέρει ο Nic Robertson του CNN.

Οι αποψινές ειδοποιήσεις του συστήματος Red Color -αποτελεί επίσημη πηγή του Ισραήλ- για εισερχόμενους πυραύλους:

ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (02:00)

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ το Ιράν εξαπέλυσε 100 drones και πυραύλους Cruise κατά του Ισραήλ με ορισμένους να έχουν καταρριφθεί επάνω από την Συρία και την Ιορδανία.

Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι βάλλουν ταυτόχρονα κατά του Ισραήλ, σε μία επίθεση που αυτή τη φορά δεν γίνεται μόνο… μέσω αντιπροσώπων από την Τεχεράνη, η οποία βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή. 

Ειδικότερα, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε εκ νέου απόψε ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί», σε βίντεο που διανεμήθηκε από τις υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το διεστραμμένο καθεστώς θα τιμωρηθεί», ανέφερε ο Αλί Χαμενεΐ στο βίντεο που διαρκεί ενάμισι λεπτό και είναι εμφανώς απόσπασμα της ομιλίας την οποία εκφώνησε την Τετάρτη.

Επιπλέον, ο υπουργός Αμυνας του Ιράν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χώρα ανοίξει τον εναέριο χώρος της ή το έδαφός της για επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, «θα λάβει την σθεναρή απάντηση της Τεχεράνης», μετέδωσε το ιρανικό ειδήσεων πρακτορείο Mehr.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας πλήγματα με drones κατά στόχων στο Ισραήλ, μετέδωσε το ιρανικό αγγλόφωνο δίκτυο Press TV επικλαούμενο ιρανικές πηγές.

«Αληθινή Υπόσχεση»

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως η «μεγάλη» επιχείρηση με τη χρήση drones και πυραύλων και την οποία διεξάγουν βάφτισαν «Αληθινή Υπόσχεση», αποτελεί «μέρος της τιμωρίας του Ισραήλ» για τα «πολυάριθμα εγκλήματά του», όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Όσον αφορά στη Χεζμπολάχ, οι σειρήνες της αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν πριν από λίγο στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ ήδη σφυροκοπά θέσεις στο έδαφος του Λιβάνου.

Ακόμη, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες» ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς τη βάση αεράμυνας των IDF στα Υψίπεδα του Γκολάν

Πληροφορίες τονίζουν επίσης ότι οι επίσημες και οι ανεπίσημες δυνάμεις του Ιράν εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ έχοντας ως ορμητήριά τους το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι από την τις

Τέλος, η Ambrey, εταιρεία αξιολόγησης κινδύνου και ναυτικής ασφάλισης, ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν drones κατά του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΣ