Aρχαιολογικό Mουσείο Oλυμπίας: «Αντηχήσεις» με έμπνευση από την ένδοξη τοπική ιστορία της Ηλείας

Aρχαιολογικό Mουσείο Oλυμπίας: «Αντηχήσεις» με έμπνευση από την ένδοξη τοπική ιστορία της Ηλείας

Εκθέτουν οι Αδαμάκος, Βαρώτσος, Δουφεξή-Κανέλλου, Κασκούρας, Κοροβέση, Παπαμιχαλόπουλος, Τραυλού και Τουμαζάτος – Εγκαίνια την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με καταγωγή από την Ηλεία, στοχεύει η έκθεση «Αντηχήσεις» που εγκαινιάζεται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας στις 26 Απριλίου 2024, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη.

Η έκθεση αποτελεί  συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Πύργιας ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Κ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή και σημαντικές αναφορές στην ιστορία του τόπου, συμμετέχουν στην έκθεση, που δημιουργεί μια εύρυθμη συνομιλία ανάμεσα στις δικές τους σύγχρονες εικαστικές προτάσεις και στα εκθέματα του Μουσείου. Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη.

Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος- ζωγράφος.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ

Με σεβασμό και συγκίνηση, οι καλλιτέχνες έσκυψαν και εμπνεύσθηκαν τα έργα που παρουσιάζουν από την ένδοξη τοπική ιστορία. Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νομού Ηλείας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια  αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας  την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα: «Αντηχήσεις», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, επτά μάλιστα από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία. Βαθιά συγκίνηση επίσης  μας προξενεί το γεγονός πως αξεπέραστα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο  Μουσείο μας  αποτελούν πηγή έμπνευσης  σπουδαίων σύγχρονων καλλιτεχνών.

Είμαστε βέβαιοι πως η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την υπέροχη αυτή έκθεση».

ΜΑΡΙΤΣΑ ΤΡΑΥΛΟΥ

Όπως σημειώνει η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου, η οποία και κίνησε τα νήματα για την υλοποίηση της έκθεσης από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο: «Η σχέση μου με τον Πύργο, την αγαπημένη πατρίδα μου και τους ανθρώπους εκεί είναι διαρκής και άρρηκτη. Θέλω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στον τόπο μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμβάλλει έμπρακτα στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεματολογίας που προέρχεται από την περιοχή, όπως συμβαίνει και μέσα από την παρούσα έκθεση. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνομιλία μαζί τους και ένοιωσα υπερήφανη που διορατικοί επιστήμονες υπηρετούν και προβάλουν τον τόπο. Όλοι μας στοχεύουμε να γίνουν κατανοητές οι πολιτιστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο».

ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Από την πλευρά του ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επισημαίνει: «Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Καθώς, ως επισκέπτες ενός μουσείου, κοιτάμε αγάλματα θεοτήτων, βλέπουμε ταυτοχρόνως την παρουσία τους και την επιρροή τους να επενεργούν στο έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την πλούσια κληρονομιά τους, δύνανται να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, εκδοχές και αντηχήσεις στις συναντήσεις μας με τα αρχαία έργα της πέτρας και του πηλού που εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου της Ολυμπίας.»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΑΚΟΣ

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί, όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με γνώση της ιστορίας και την μοναδικότητα της πολιτιστικής μας μνήμης, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους και περηφάνιας, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας, την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου και  τονίζουν τις  διαχρονικές αξίες που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Ελληνικός πολιτισμός διαμηνύοντας την Ομηρική ευχή, «Πάλλον ως αείποτε».

Με την ευγενική υποστήριξη: Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, Κτήμα Μπριντζίκη, Επαρχείον Πύργος, Χάρης Κανελλακόπουλος.

INFO Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου ως 31 Ιουλίου 2024, Είσοδος ελεύθερη, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Ώρες λειτουργίας καθημερινά 08:00-20:00

ΠΗΓΗ

COPY/PASTE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ