Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Aρχαίας Oλυμπίας – Zαχάρως: Διακήρυξη για την Eργατική Πρωτομαγιά και κάλεσμα συμμετοχής στην Απεργιακή συγκέντρωση στον Πύργο

Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου – Aρχαίας Oλυμπίας – Zαχάρως: Διακήρυξη για την Eργατική Πρωτομαγιά και κάλεσμα συμμετοχής στην Απεργιακή συγκέντρωση στον Πύργο

Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 στην κεντρική Πλατεία του Πύργου στις 11 π.μ.  

Εκατόν τριάντα οκτώ(138) χρόνια συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, από την εξέγερση στο Σικάγο το 1886. Μία ημέρα που αποτέλεσε και συνεχίζει να είναι σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια ημέρα μνήμης και τιμής σε εκείνους που έδωσαν ηρωικούς αγώνες και δεν δίστασαν να θυσιαστούν για να προασπίσουν τις κατακτήσεις μας.

Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να παραμένουμε πιστοί και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα δικαιώματα μας. Το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές, αλλά και στις επόμενες. Όσο και αν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, σαν και αυτή στην Ελλάδα, θέλουν, καθ΄ υπόδειξιν των συμφερόντων, να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε σκλάβους χωρίς δικαιώματα οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιταχθούμε σθεναρά με πιλότο την εξέγερση των εργατών του Σικάγο. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, τις δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Τις κατακτήσεις αυτές των εργαζομένων, έχει βάλει στο στόχαστρο η πλέον νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, θέλοντας να ισοπεδώσει τα πάντα  και να αφήσει πίσω της αποκαΐδια, πάνω στα οποία το κεφαλαίο θα οικοδομήσει ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε γρανάζια ενός συστήματος που θα παράγει πλούτο για τους ολίγους, φτώχεια και εξαθλίωση για τους πολλούς.

Με μια σειρά Νομοσχεδίων που ψήφισε στη Βουλή η κυβέρνηση ξεδίπλωσε την αντεργατική και εκδικητική για τους εργαζόμενους πολιτική της. Κατάργησε το 8ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), καθώς και το δικαίωμα στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την Επικουρική Ασφάλιση και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία.

Διαλύει τους τρεις (3) πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Παραδίδει τους κρίσιμους αυτούς τομείς στους ιδιώτες. Όποιος ανήκει στους έχοντες θα έχει Υγεία, Παιδεία και Ασφάλιση. Για τους υπόλοιπους απλά δεν ενδιαφέρονται… Και έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο, να εμπαίζουν την κοινωνία προπαγανδίζοντας αυξήσεις του ενός (1,00) ευρώ το μήνα, όταν οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης έχουν χτυπήσει « κόκκινο» και η αισχροκέρδεια καλπάζει.

Δεκατέσσερα (14) χρόνια τώρα, από την αρχή των μνημονίων, βλέπουμε τις αποδοχές των εργαζομένων να έχουν μειωθεί κατά 40%, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο και συνεχίζεται μια πολιτική εξόντωσης.

Είναι η ώρα λοιπόν της αφύπνισης και του ξεσηκωμού για να αλλάξει αυτή η πολιτική και να γίνει ο απλός άνθρωπος η προτεραιότητα και όχι το κεφάλαιο.         

Είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των εργατών του Σικάγο το 1886 και να πούμε όλοι μαζί, ένα μεγάλο «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου 2024 έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, οι εργαζόμενοι στη χώρα αγωνίζονται για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους και όχι αυξήσεις κοροϊδία, σαν αυτές που δόθηκαν για το 2024. Αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.  Το μήνυμα αυτό πρέπει να είναι ακόμη πιο ηχηρό τόσο κατά την Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024, όσο και κατά την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της Τρίτης 21ης Μάιου 2024.    

Διεκδικούμε :

 • Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
 • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του 13ου και 14ου μισθού.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να σταματήσει η ερήμωση και η διάλυση των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 • Κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία
 • Αναγνώριση μισθολογικά της διετίας 2016-2017
 • Αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ.
 • Αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και ένταξη νέων κατηγοριών.
 • Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα» συναλλαγής, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος, διαπλοκής και διαφθοράς.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με γενναία χρηματοδότηση.
 • Κατάργηση του αντεργατικού Νόμου Χατζηδάκη(Ν 4808/2021)
 • Λέμε ΟΧΙ στις ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Οργανισμών και φορέων.
 • Κατάργηση της αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» για τις υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά τις εργασιακές διεκδικήσεις.

 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Ζαχάρως καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δώσουν δυναμικά το παρών στην Απεργία και στην Απεργιακή Συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η ΜΑΪΟΥ 2024 στην Κεντρική Πλατεία Πύργου και ώρα 11:00 π.μ.  

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ                                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑ